3
Fotocredits: Neus, Pixabay

Flash GezondheidGeuren tijdens slaap houden je brein fit

Het ruiken van bepaalde geuren tijdens de slaap kan het geheugen aanzienlijk verbeteren. Dat hebben onderzoekers van de University of California (UCI) ontdekt. In een 6 maanden durende studie stelden ze twee groepen gezonde 60-plussers tijdens de nachtrust bloot aan geuren. De ene groep kreeg zwakke geuren te ruiken, terwijl de andere groep een veel sterkere dosis geurolie ontving. Na afloop werden geheugentests en hersenscans uitgevoerd.

De resultaten waren opmerkelijk: bij het afleggen van een cognitieve test was een statistisch significante verbetering van 226% te zien in de groep die de sterke geurolie kreeg vergeleken met de controlegroep. Bij de groep die de hoge dosis geurolie kreeg, was bovendien te zien dat er sterkere hersenverbindingen waren ontstaan tussen de mediale temporale hersenkwab en de prefrontale cortex. Op latere leeftijd wordt dit systeem steeds zwakker.

Het verlies van reukvermogen is gekoppeld aan verschillende neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson. De onderzoekers hopen dat hun eenvoudige geurmethode kan dienen als een effectieve anti-dementietool. Ze werken aan het ontwikkelen van praktische geurmethodes om cognitieve achteruitgang tegen te gaan, die tegen het einde van het jaar op de markt kunnen komen voor thuisgebruik.

Scientias - Je neus is veel belangrijker dan je denkt: hoe allerlei geuren je geheugen verbeteren, 5 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 7 aug '23
  • 10:50

Interessante studie, om mijn huid tegen uitdrogen te beschermen smeer ik mijn armen regelmatig in voor het slapen gaan. En in dat smeersel zit een heerlijk geurtje. Vandaar misschien?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 7 aug '23
  • 9:59

Het aantal deelnemers was inderdaad beperkt, maar de studie duurde wel zes maanden. Juist vanwege die kleine proefgroep is het bijzonder dat de effecten zo groot waren.

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
  • #1
  • 6 aug '23
  • 17:25

Dat etherische oliën diverse effecten op de gezondheid hebben is absoluut niets nieuws. Op de website van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn duizenden beoordelingen te vinden hierover, bijvoorbeeld van lavandelolie. De hier besproken studie is overigens zeer klein, met slechts ca. 20 deelnemers per groep

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.