6
Fotocredits: 'BLIK, van conserven naar kunst', Museum de Waag

FlashGeen open blik in de koelkast!

Geopende blikjes eten in de koelkast bewaren, gevaarlijk? Het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zegt: doe maar niet, er kan een “chemische reactie” tussen metaal en voeding ontstaan.

Dat was misschien vroeger zo, maar blikjes hebben nu toch een coating om dit tegen te gaan? Ja, zegt het FAVV, maar wij spelen graag op veilig. Er zijn nog onveilige blikjes op de markt. Daarnaast is er een microbiologische reden: overgieten en goed afsluiten geeft bacteriën minder kans.

Onze eigen autoriteit het Voedingscentrum wijdt er niet een speciaal artikel aan, maar instrueert hier en daar wel de inhoud van een geopend blikje over te doen in een bewaardoos. Je kan er lang over debatteren, of gewoon zeggen: baat het niet dan schaadt het niet.

Nieuwsblad - Voedselagentschap deelt opmerkelijke waarschuwing over conserven in de koelkast, 21 jul 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #6
 • 23 jul '22
 • 23:14

Frank Buurman, Bisfenol-A (BPA) in verpakkingen voor levensmiddelen (ResearchGate.net met compleet pdf document).

Abstract:
Het doel van de onderzoeken was de aanwezigheid van bisfenol-A (BPA) in voedselverpakkingen nader te bekijken. Er werd een gestandaardiseerde analytische procedure ontwikkeld en geëvalueerd voor de bepaling van BPA door LC-MS/MS in levensmiddelen, cosmetica, drinkwater en mineraalwater. Het werd gebruikt om meer dan 200 ingeblikte voedingsmiddelen te onderzoeken. De verkregen gegevens suggereren dat de emissie van BPA grotendeels onafhankelijk is van de inhoud van de blikjes. Het zijn veeleer de conserveringsomstandigheden die een beslissende invloed hebben op de blootstelling van het voedsel aan BPA. Met erwten als modelvoedsel kon worden aangetoond dat de BPA-concentratie afhangt van de conserveringstemperatuur en -duur.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
 • #5
 • 22 jul '22
 • 17:46

@4, Frank Buurman : helaas, niet meer als wat Internet daarover vertelt.
Overigens, een berichtje: Anders dan dat de NVWA uit de KENNISeconomie NL denkt, zijn het daar niet allemaal “Apenlanden”.
Lohakij Rung Chareon Sub Co., Ltd. can supply BPA NI with stackble cans to use for packing Aloe vera but they don’t guarantee shelf life and the quality of the goods because they still not study or test for packing Aloe vera in BPA NI cans.
Of een video van een Thaise kokosmelk e.d. conservenfabriek ( u weet we, waar apen als kokosnoot-plukkers ingezet worden ( Kolder ! ) : https://www.youtube.com/watch?v=nJBGY7ps-iY

Frank Buurman
 • #4
 • 22 jul '22
 • 16:01

#2: is epoxy gecoat. goed? Past dat bij een milieuvriendelijke circulaire economie? Heb je weet van BPS als vervanger van BPA? (hetzelfde verhaal als PFOA in Tefal vervangen door Gen-X).
Glas was en blijft het perfectste..... ondanks de hoge energiekosten. De recycling daarvan te veel minderwaardig. Statiegeld en hergebruik (ik gooi bijna geen glazen pot in de glasbak... ondanks de deksel met BPA (BPS) coating).

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
 • #3
 • 22 jul '22
 • 14:24

"It is when we all play safe that we create a world of utmost insecurity."
- Dag Hammarskjold -

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
 • #2
 • 22 jul '22
 • 12:31

Typisch een voedselautoriteit: "er zijn nog onveilige blikjes op de markt".
Ja, voor ananas, waar bij - vanaf het begin, dat die totaal onrijpe vrucht in blik werd gedaan en naar "Het Westen" werd geëxporteerd in enkel tin-gecoate blikjes ging - we gewend zijn aan die t.fus-gore tinsmaak. Eenmaal daar de echte rijpe ananas geproefd, en u hoeft die zooi uit de NLe super nooit meer. Al het andere spul wordt in epoxy-gecoate ( = BPA-vrij) blikjes gedaan. En BPA: ook daar wordt BPA-NI-blikjes gebruikt, al vele jaren ( in 1994 begonnen als importeur van dat spul, toen al niets anders te koop).
Er zullen vast nog hier-en-daar op de wereld wat "sub-standard" fabrikanten zijn, en gewetenloze EU-importeurs, die daarop ingaan, niet door de NVWA of veel belangrijker, hun eigen klanten, daarop gecontroleerd worden, doch mijn mening: "zo zeldzaam als een sneeuwstorm boven Bangkok". Onmogelijk? Nee, doch om op vakantie daar naartoe een dikke winterjas, laat staan sneeuwkettingen mee te nemen.. ( ja letterlijk, bij de NLe bestuursrechter in een zaak tegen de NVWA, moesten hun 2 onder ambtseed staande boeterapporten intrekken en alle schade betalen, kwamen niet verder dan uhm, en uhuhm) ... niet echt.
En bewaren: hoe lang ? 2 -24 uur of 24 dg ? Waarom dacht u, dat een blikje werd gebruikt, gesteriliseerd, en niet een plastic zak ?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.