6
Fotocredits: 'BLIK, van conserven naar kunst', Museum de Waag

FlashGeen open blik in de koelkast!

Geopende blikjes eten in de koelkast bewaren, gevaarlijk? Het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zegt: doe maar niet, er kan een “chemische reactie” tussen metaal en voeding ontstaan.

Dat was misschien vroeger zo, maar blikjes hebben nu toch een coating om dit tegen te gaan? Ja, zegt het FAVV, maar wij spelen graag op veilig. Er zijn nog onveilige blikjes op de markt. Daarnaast is er een microbiologische reden: overgieten en goed afsluiten geeft bacteriën minder kans.

Onze eigen autoriteit het Voedingscentrum wijdt er niet een speciaal artikel aan, maar instrueert hier en daar wel de inhoud van een geopend blikje over te doen in een bewaardoos. Je kan er lang over debatteren, of gewoon zeggen: baat het niet dan schaadt het niet.

Nieuwsblad - Voedselagentschap deelt opmerkelijke waarschuwing over conserven in de koelkast, 21 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 22 jul '22
  • 11:40

Ik koop vaak blikken Turkse kaas en olijven met plastic deksel.
Vraag me af hoe de reactie tussen het blik en de lucht verkoopt als de lucht is afgesloten door olie of pekel in het blik en het product daarin zit? (een geopend blikje sardientjes ziet er anders uit)

En waarom zou die plastic coating minder schadelijk zijn? Die bevat BPA (of gelijke stof). Sterk hormoon verstorend. En die heeft geen lucht nodig om dat BPA aan de inhoud af te geven. Des te ouder het blik, des te meer.
(even afgezien nog van het recycling probleem om plastic en blik weer te scheiden.. dat kan alleen duur met grove chemische middelen)

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #2
  • 22 jul '22
  • 12:31

Typisch een voedselautoriteit: "er zijn nog onveilige blikjes op de markt".
Ja, voor ananas, waar bij - vanaf het begin, dat die totaal onrijpe vrucht in blik werd gedaan en naar "Het Westen" werd geëxporteerd in enkel tin-gecoate blikjes ging - we gewend zijn aan die t.fus-gore tinsmaak. Eenmaal daar de echte rijpe ananas geproefd, en u hoeft die zooi uit de NLe super nooit meer. Al het andere spul wordt in epoxy-gecoate ( = BPA-vrij) blikjes gedaan. En BPA: ook daar wordt BPA-NI-blikjes gebruikt, al vele jaren ( in 1994 begonnen als importeur van dat spul, toen al niets anders te koop).
Er zullen vast nog hier-en-daar op de wereld wat "sub-standard" fabrikanten zijn, en gewetenloze EU-importeurs, die daarop ingaan, niet door de NVWA of veel belangrijker, hun eigen klanten, daarop gecontroleerd worden, doch mijn mening: "zo zeldzaam als een sneeuwstorm boven Bangkok". Onmogelijk? Nee, doch om op vakantie daar naartoe een dikke winterjas, laat staan sneeuwkettingen mee te nemen.. ( ja letterlijk, bij de NLe bestuursrechter in een zaak tegen de NVWA, moesten hun 2 onder ambtseed staande boeterapporten intrekken en alle schade betalen, kwamen niet verder dan uhm, en uhuhm) ... niet echt.
En bewaren: hoe lang ? 2 -24 uur of 24 dg ? Waarom dacht u, dat een blikje werd gebruikt, gesteriliseerd, en niet een plastic zak ?

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
  • #3
  • 22 jul '22
  • 14:24

"It is when we all play safe that we create a world of utmost insecurity."
- Dag Hammarskjold -

Frank Buurman
  • #4
  • 22 jul '22
  • 16:01

#2: is epoxy gecoat. goed? Past dat bij een milieuvriendelijke circulaire economie? Heb je weet van BPS als vervanger van BPA? (hetzelfde verhaal als PFOA in Tefal vervangen door Gen-X).
Glas was en blijft het perfectste..... ondanks de hoge energiekosten. De recycling daarvan te veel minderwaardig. Statiegeld en hergebruik (ik gooi bijna geen glazen pot in de glasbak... ondanks de deksel met BPA (BPS) coating).

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #5
  • 22 jul '22
  • 17:46

@4, Frank Buurman : helaas, niet meer als wat Internet daarover vertelt.
Overigens, een berichtje: Anders dan dat de NVWA uit de KENNISeconomie NL denkt, zijn het daar niet allemaal “Apenlanden”.
Lohakij Rung Chareon Sub Co., Ltd. can supply BPA NI with stackble cans to use for packing Aloe vera but they don’t guarantee shelf life and the quality of the goods because they still not study or test for packing Aloe vera in BPA NI cans.
Of een video van een Thaise kokosmelk e.d. conservenfabriek ( u weet we, waar apen als kokosnoot-plukkers ingezet worden ( Kolder ! ) : https://www.youtube.com/watch?v=nJBGY7ps-iY

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.