5
Fotocredits: 'Aardgas', pixnio

Flash Dagelijkse KostGasfornuis zou gezondheidswaarschuwing moeten hebben

Het is geen nieuw nieuws, maar toch weer een verrassing. Bij het "unieke en grootste in zijn soort"-praktijkonderzoek dat TNO uitvoerde bij 247 Europese gezinnen bleek dat koken op gas nóg meer vervuiling oplevert dan tot nu toe gedacht. En dan vooral in de vorm van stikstofdioxide, "een maatstaf voor te veel ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht,” zegt hoofdonderzoeker Piet Jacobs in het AD.

Stikstofdioxide is een van de stoffen die de volksgezondheid het meest schaden (en samen met ammoniak - 'boerenstikstof' - een van de struikelblokken waarop het Nederlandse natuurbeleid vastgelopen is). Het ontstaat voornamelijk bij de verbranding van fossiele brandstoffen en kan ontstekingen van de luchtwegen veroorzaken en de gevoeligheid voor luchtweginfecties en allergenen vergroten. Volgens de WHO ademt 90% van de kinderen ter wereld met stikstofdioxide vervuilde lucht in.

Voor het TNO-onderzoek sloten de onderzoekers zoveel mogelijk uit dat andere bronnen van vervuiling de gasfornuis-metingen konden verstoren, door huishoudens te selecteren van niet-rokers die niet aan een snelweg of bij een industrieterrein lagen. Gemiddeld mat TNO bij de Nederlandse gasfornuiskokers 22,3 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht in de keuken. Dat is twee keer zoveel als bij huishoudens die elektrisch koken. In ruim de helft van de gevallen was het gehalte NO2 hoger dan de advieswaarden van de Wereldgezondheidswaarde (WHO). Voor de waarden aan fijnstof en koolmonoxide maakte gas of elektrisch weinig verschil.

Hoe toch een gezond kookklimaat te garanderen? Een raampje open doen, de afzuigkap tijdig aanzetten en een waterkoker gebruiken in plaats van de fluitketel op gas. Of het gasfornuis de deur uit doen. Want hoe je het ook wendt of keert: "een vlam is een vlam", zegt Jacobs. En als je op gas kookt in een open keuken: neem een elektrische kookplaat, dan zit je niet de hele avond in de kwalijke gassen.

AD - TNO adviseert: Doe het gasfornuis in de ban, 8 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 10 nov '23
  • 13:39

Wat er al niet bijgehaald en wordt verzonnen om gebruik van aardgas nog verder te demoniseren. Ik geef dan ook geen stuiver voor dit onderzoek. Astma zit namelijk meer complex in elkaar dan de gasoven.

Tot 1970 was er in de keuken naast het gasstel zelfs nog een gasgeiser. Zonder afvoer. Daarenboven werd er flink gepaft. Vooral op verjaardagen stonden de kleinere huiskamers blauw van de tabaksrook. Van permanente ventilatie was behalve ‘tocht’ geen sprake. De buitenlucht was verontreinigd door kolen-, oliekachels en industrie.

Astma kwam desondanks in veel mindere mate voor dan tegenwoordig. Na 1970 explodeerden de astma gevallen en ook deze chronische aandoening hoort er inmiddels helemaal bij, ondanks beter geventileerde woningen en de dramatisch afgenomen luchtvervuiling.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 10 nov '23
  • 10:35

Toch maar van het gas af?
"40+ years of research links respiratory, mental, and other health risks to indoor gas stove pollution." (CLASP)

Huffingtonpost (13 Jan 2023).
.....Door laboratoriumtests en computersimulaties uit te voeren, schat de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) dat 12% van de gevallen van astma bij kinderen in de Europese Unie ook verband houdt met deze manier van koken.
De Clasp organisatie voert een experiment uit in 280 Europese keukens, waaronder 40 in Frankrijk, in de hoop deze resultaten te bevestigen. Maar voor Tony Renucci, uitvoerend directeur van Respire, zijn deze cijfers nu al "een schok".

Ik vind dat er maar bar weinig aandacht voor deze ongezonde situatie is, alsof kinderen nog niet meetellen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 9 nov '23
  • 21:25

Walm, vooral uit de koekenpan en oven.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 9 nov '23
  • 12:42

Waar komt die 11 microgram per kuub in de electrische keukens vandaan?

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #1
  • 8 nov '23
  • 21:20

Is er ook gekeken naar functioneren van recirculatie afzuigkappen in de praktijk?

In bungalow die ik kocht zat dat systeem. Vond dat maar raar en heb dat laten aanpassen tijdens dak renovatie+isolatie.

Kan je verklappen dat in hele huis een vettige laag op kozijnen zat binnenshuis. Alles ook vergeeld. Heb niet gezien dat eerdere bewoners wel of geen binnen rokers waren.
Huis is grondig gerenoveerd door mij en dus ook helemaal schoongemaakt. Boven de keuken waar recirculatie lucht terug de ruimte in kwam was het echt een bende van jewelste.

Heb de keuken helemaal gepoetst, letterlijk met een tandenborstel de hoekjes en staanders. Heb de keuken opnieuw laten schilderen aan voorzijde. Die moest dus vetvrij, man wat was dat een klus die ik niet zag aankomen. Soms 'dreft' op de tandenborstel zoals tandpasta en poetsen maar....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.