Fotocredits: 'Aardgas',
pixnio
Het is geen nieuw nieuws, maar toch weer een verrassing. Bij het "unieke en grootste in zijn soort"-praktijkonderzoek dat TNO uitvoerde bij 247 Europese gezinnen bleek dat koken op gas nóg meer vervuiling oplevert dan tot nu toe gedacht. En dan vooral in de vorm van stikstofdioxide, "een maatstaf voor te veel ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht,” zegt hoofdonderzoeker Piet Jacobs in het AD.
Stikstofdioxide is een van de stoffen die de volksgezondheid het meest schaden (en samen met ammoniak - 'boerenstikstof' - een van de struikelblokken waarop het Nederlandse natuurbeleid vastgelopen is). Het ontstaat voornamelijk bij de verbranding van fossiele brandstoffen en kan ontstekingen van de luchtwegen veroorzaken en de gevoeligheid voor luchtweginfecties en allergenen vergroten. Volgens de WHO ademt 90% van de kinderen ter wereld met stikstofdioxide vervuilde lucht in.
Voor het TNO-onderzoek sloten de onderzoekers zoveel mogelijk uit dat andere bronnen van vervuiling de gasfornuis-metingen konden verstoren, door huishoudens te selecteren van niet-rokers die niet aan een snelweg of bij een industrieterrein lagen. Gemiddeld mat TNO bij de Nederlandse gasfornuiskokers 22,3 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht in de keuken. Dat is twee keer zoveel als bij huishoudens die elektrisch koken. In ruim de helft van de gevallen was het gehalte NO2 hoger dan de advieswaarden van de Wereldgezondheidswaarde (WHO). Voor de waarden aan fijnstof en koolmonoxide maakte gas of elektrisch weinig verschil.
Hoe toch een gezond kookklimaat te garanderen? Een raampje open doen, de afzuigkap tijdig aanzetten en een waterkoker gebruiken in plaats van de fluitketel op gas. Of het gasfornuis de deur uit doen. Want hoe je het ook wendt of keert: "een vlam is een vlam", zegt Jacobs. En als je op gas kookt in een open keuken: neem een elektrische kookplaat, dan zit je niet de hele avond in de kwalijke gassen.
AD - TNO adviseert: Doe het gasfornuis in de ban,
8 nov 2023