Typisch Franse fratsen in het relaas van Cécile, helaas. Hoe langer er wordt gewacht met ingrijpen, hoe gefrustreerder en bozer de schapenhouders zullen worden.
Voor mij betekent niet dat elke wolf die in de buurt van de veehouderij komt maar moet worden afgeschoten. Niet alle wolven vallen immers landbouwhuisdieren aan en kunnen het vee zelfs beschermen door verzwakt en ziek wild rond het vee op te eten (en wellicht ook wilde zwijnen bij de cultuurgewassen vandaan houden). Wolven hebben een functie die te respecteren is. Aan de andere kant, als een wolf veel schade aanricht, moet er het recht bestaan hem te elimineren (dit deden en doen ook traditionele herdersvolken zoals bijvoorbeeld is te lezen in Wolf Totem van Jiang Rong). Niet uit wrok, wreedheid, of de wens om de wolvensoort te vernietigen, maar omdat het deel uitmaakt van het samenleven met de wolf.
Een wolf heeft recht om te leven, zich voort te planten. Net zoals dat boeren en herders ook het recht hebben om hun leven en hun dieren te verdedigen. Dan zal er geen haat tegen wolven ontstaan. Angst en wolvenhaat ontstaan wanneer mensen door de staat de mogelijkheid wordt ontnomen om zichzelf te verdedigen.
Voor de Franstaligen onder ons is er een mooie evenwichtige podcast over de zoektocht naar het samenleven met de wolf in Frankrijk: ''Le retour du Loup''
Er is ook een mooi boek over de geschiedenis van de terugkeer van de wolf sinds 1992: ''Des loups et des hommes'' door Caroline Audibert.
Voor wie wil begrijpen waarom de wolf ooit is verjaagd/uitgeroeid in Frankrijk is het boek ''L'homme contre le loup: Une guerre de deux mille ans'' geschreven door Jean-Marc Moriceau aan te bevelen.
Voor wat betreft Nederland vraag ik mij af of de wolf, die normaal gesproken leeft in uitgestrekte bossen met open velden, in Nederland met haar versnipperde natuur, wel zijn natuurlijke gedrag kan vertonen en niet overprikkeld wordt door fotograven, wandelaars, mountainbikers, snelwegen, etc.