2
Fotocredits: Getir bezorgers in Amsterdam, Getir

Flash Dagelijkse KostFlitsbezorger Getir lijkt Nederland te verlaten

Lang leek het erop dat de van oorsprong Turkse flitsbezorger Getir de grote winnaar zou worden. Van de flitsbezorgers die - geholpen door de coronapandemie - razendsnel opkwamen, was Getir in ons land de meest gretige. Het Britse Zapp gooide al 2 jaar geleden de handdoek in de ring, het Duitse Gorillas werd anderhalf jaar geleden overgenomen en inmiddels was Getir ook in overnamegesprekken verwikkeld met het Duitse Flink.

Twee jaar geleden bleek het uit 2015 daterende Getir uitgegroeid tot Europa's grootste flitsbezorger, met een beurswaarde van zo'n €11 miljard.

Maar de flitsbezorger is uitgeflitst. Dat is niet onverwachts, gezien het economisch klimaat en de inflatie. Nederlanders halen inmiddels hun eieren, komkommers en avocado’s weer zelf (vorig jaar Getirs meest verkochte producten in Nederland, aldus de Volkskrant). Daarom stopte Getir vorig jaar al in Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden en Tilburg. En vertrok de flitsbezorger uit Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal, wat 2.000 banen kostte.

Nu trekt Getir zich ook uit Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië terug, meldt Sky News. De flitsbezorger zou er maandelijks €47 miljoen doorheen jagen en alleen in Turkije zwarte cijfers schrijven. Dat gaat zelfs grote investeerders als het staatsinvesteringsfonds Mubadala van Abu Dhabi te ver. Getir zelf wil "de geruchten ontkennen noch bevestigen".

de Volkskrant - De flitsbezorgmanie lijkt alweer uitgeflitst: Getir mogelijk weg uit Nederland, 22 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Alisha Teerink
Alisha Teerink Redactie Foodlog
  • #2
  • 8 mei '24
  • 8:48

Flink is nu de enige overgebleven flitsbezorger in Nederland, en dat biedt volop kansen. Volgens directeur Robin Kiesler zijn vooral supermarkten de directe concurrenten. Hoe denkt Flink te overleven? Ze zijn de enige die dezelfde dag nog bezorgen.

Ook zullen ze flink gaan uitbreiden naar andere steden, aldus de Telegraaf. Vanaf het begin heeft Flink gemikt op kleinere steden, nu zijn ze in gesprek om mogelijk een aantal Getir-locaties over te nemen, zegt Kiesler op NPO.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 29 apr '24
  • 19:43

Het is officieel: Getir (en Gorillas) vertrekken uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS, aldus Lebensmittelzeitung. Het bedrijf trekt zich nu dus echt terug in Turkije.

Volgens het persbericht waren de bezorgingen in Europa en de VS goed voor slechts 7% van de omzet. Ook voor het vertrek heeft Getir geld moeten ophalen bij investeerders, weet de NOS. Om welk bedrag het gaat, vermeldt het bedrijf niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.