0
Fotocredits: Getir bezorgers in Amsterdam, Getir

FlashTurkse Getir slokt Duitse Gorillas op

Het gerucht zong al geruime tijd rond: de Turkse flitsbezorger Getir zou zijn Duitse concurrent Gorillas overnemen. Vandaag, één dag nadat bekend werd dat de waarde van Gorillas in een jaar tijd gehalveerd is, blijkt het zover. Beide bedrijven moeten een 'forse afwaardering' slikken.

De aandeelhouders van Gorillas krijgen 12% van het fusiebedrijf, dat volgens de Financial Times op dit moment €9,5 miljard waard is (Getir alleen werd in maart jl. nog gewaardeerd op €11,2 miljard). Dat zou de overnameprijs voor Gorillas op €1,1 miljard brengen. Vorig jaar werd de waarde van Gorillas nog op €3 miljard geschat. Toen had Gorillas geen enkele moeite om een miljard aan groeigeld op te halen bij investeerders.

Maar het klimaat is veranderd: tijdens de coronacrisis groeiden de flitsbezorgbomen nog tot in de hemel. Inmiddels doet iedereen weer zijn eigen boodschappen, giert de inflatie omhoog, is de rente gestegen en hebben gemeentes de teugels aangetrokken voor het vestigingsbeleid van dark stores. De eerste ontslagen vielen en flitsbezorgers trokken zich terug uit landen waar de mogelijkheden beperkt bleken.

Getir, zelfverklaard "grondlegger van een sector met een bezorgmodel binnen minuten" draaft desalniettemin vrolijk door. "De snelle boodschappenbezorgingsindustrie zal de komende jaren gestaag blijven groeien en Getir zal de sector leiden die het zeven jaar geleden heeft gecreëerd’’, zegt Nazim Salur, oprichter van Getir in het persbericht bij de overname. Financiële details maken de flitsbezorgers niet bekend, wat de gevolgen zijn voor de medewerkers is ook nog onbekend.

Het Financieele Dagblad - Overname flitsbezorger Gorillas door Getir is rond, 10 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.