1
Fotocredits: 'Parmigiano Reggiano', via Pixabay

FlashChip tegen kaasfraude

Vol trots presenteert het Italiaanse Consorzio del Parmigiano Reggiano de nieuwste innovatie tegen vervalsing en fraude: een chip ter grootte van een zoutkorrel. De siliconen microchip zit in het aloude vertrouwde 'kaasmerk' dat je kent van de korst van bijvoorbeeld boerenkazen. Die kaasmerken zijn van oudsher gemaakt van caseïne en volledig voedselveilig. De gechipte digitale kaasmerken zijn ontwikkeld door het Nederlandse kaasmerkenbedrijf Kaasmerk Matec en het Amerikaanse P-Chip. Ze moeten het mogelijk maken de dure Italiaanse kaaswielen te tracken om de authenticiteit te garanderen. Gemiddeld ligt de prijs van een product met een erkende herkomstbescherming en keurmerk - zoals de Parmigiano Reggiano - een factor 2,1 hoger dan een product zonder. Geen wonder dat vervalsers hun oog maar al te graag op de parmezaanse kaas laten vallen. Een zakje gemalen kaas is immers zó gemaakt. Wereldwijd kost voedselfraude producenten jaarlijks - naar schatting - zo'n $10 tot 15 miljard. Kom maar op met die kaaschips én de regels die een korst aan gemalen kaas linken!

Smarter cheesemark: Parmigiano Reggiano?s traceability boosted with microchipped casein labels, 14 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 15 apr '22
  • 15:14

Tot op heden wordt deze kaas mét korst (straks mét chip?) gegeten, doe ik ook al kost het wat meer inspanning maar een korst van een halve centimeter dure kaas gooi je niet zomaar weg. Ook wordt de geraspte kaas gemaakt van de kaas in z'n geheel inclusief korst.
De Nederlandse imitatie met de verleidelijke naam 'Parrano Rasp originale', is te herkennen aan de koolhydraten die de originele niet heeft.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.