De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) richt in de VS zijn pijlen op mogelijke fraude met Parmezaanse kaas. Binnenkort staat het bedrijf Castle Cheese zelfs voor de strafrechter, op beschuldiging van 'kaasvervalsing'. Het bedrijf zou in plaats van '100% geraspte Parmezaanse kaas' mengsels van goedkopere kazen en cellulose als strooikaas verkocht hebben. Topvrouw Michelle Myrter van het inmiddels failliete bedrijf kan voor een jaar achter de tralies verdwijnen en $100.000 boete krijgen.

Het is redelijk uitzonderlijk dat de FDA zich op economische voedselfraude richt. Verreweg de meeste aandacht besteedt de toezichthouder aan voedselveiligheidsperikelen. Maar in het geval van de Parmezaanse kaas bleek de Castle Cheese-zaak het tipje van de ijsberg. Volgens Neil Schuman, eigenaar van de marktleider in harde Italiaanse kazen in de VS, is met wel 20% van de Amerikaanse geraspte kaas een handje gelicht. In verreweg de meeste gevallen is er vulmiddel aan toegevoegd in de vorm van cellulose. Cellulose wordt gemaakt van houtpulp en gebruikt als antiklontermiddel. De toegestane hoeveelheid is 2 tot 4% van het gewicht.

Voor kaashandelaren is het blijkbaar een gemakkelijke manier om meer kilo's uit hun dure grondstof te halen. Dat bevestigt het eigen onderzoek dat Bloomberg News deed, vooruitlopend op het FDA-onderzoek. In diverse (huis)merkproducten trof Bloomberg cellulose aan in opvallende hoeveelheden. Zo bevatte de '100%-Parmezaan' van Jewel-Osco 8,8% cellulose en die van Wal-Mart 7,8%. De betreffende producenten en retailers onderzoeken de zaak verder, laten ze Bloomberg weten.
Bloomberg - The Parmesan Cheese You Sprinkle on Your Penne Could Be Wood
Reageer
  • Deel
Druk af