In meer dan een kwart van de gevallen gaat het om jong volwassenen (20-34 jaar) met cardiovasculaire problemen, zoals een versnelde hartslag, hartkloppingen of pijn op de borst. In 21% van de gevallen gaat het om kinderen die per ongeluk een supplement innemen. Mensen boven de 65 jaar verslikken zich het vaakst in een pil.

In ongeveer 10% van de gevallen moet de patiënt opgenomen worden in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), dat verscheen in de New England Journal of Medicine.

Er komen meer patiënten op de Spoedeisende Hulp binnen door het gebruik van stimulerende middelen uit supplementen, dan uit voorgeschreven medicijnen.
Stimulerende middelen
Slachtoffers van supplementen die cardiovasculaire klachten hebben, blijken in 72% van de gevallen energieproducten of middelen voor gewichtsverlies te gebruiken. Volgens de Amerikaanse regelgeving mogen supplementen geen actieve stoffen bevatten die als medicijn zijn geregistreerd. De FDA waarschuwt consumenten dat veel ‘natuurlijke’ supplementen wel actieve stoffen bevatten, maar dat niet vermelden op het etiket. De onderzoekers schrijven: “Er komen meer patiënten op de Spoedeisende Hulp binnen door het gebruik van stimulerende middelen uit supplementen, dan uit voorgeschreven medicijnen.” Zelfs het gebruik van vitamines en mineralen kan problemen veroorzaken.

Probleem
De onderzoekers stellen dat het probleem van supplementen wordt onderschat. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp vragen maar zelden naar het gebruik van supplementen. Curtis Haas van de University of Rochester Medical Center uit zijn zorg op NBC: “Er is nauwelijks regelgeving rondom deze producten, terwijl ze niet onschuldig zijn.”
Volgens Duff MacKay van de Council for Responsible Nutrition, de brancheorganisatie voor de supplementenindustrie, valt het wel mee: “De resultaten van dit onderzoek laten zien dat voedingssupplementen veilige producten zijn. Jaarlijks gebruiken ruim 150 miljoen Amerikanen supplementen. Daarvan bezoekt iets meer dan 0,01% dus de Eerste Hulp”.

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de risico's van supplementen en medicijnen op voorschrift, moeten ook de tot spoedeisende hulp leidende gevallen van de laatstgenoemde categorie in kaart worden gebracht.

Fotocredits: Nutritional supplements, Clean Wal-Mart
Dit artikel afdrukken