17
Fotocredits: De Meije, zicht op Nieuwkoopse plassen, Rijksdienst Cultureel Erfgoed

FlashCDA-gedeputeerden Zuid-Holland en Utrecht zeggen boeren de wacht aan

"Na veel praten gaf de provincie toe dat er vrijwel geen stikstofuitstoot meer plaats mag vinden in het gebied omdat het slecht gaat met de natuur. Dat betekent dus het einde voor de landbouw in en rondom de Nieuwkoopse Plassen", aldus een bestuurslid van de Nieuwkoopse boerencoöperatie na een informatiebijeenkomst met de provincie." Dat schreef boerenblad Agraaf gistermiddag.

De gedeputeerden Meindert Stolk van Zuid-Holland en Mirjam Sterk van Utrecht, beiden van het CDA, blijken boeren rond de Nieuwkoopse Plassen te hebben verteld dat de uitkomst van de provinciale gebiedsprocessen vaststaat en boeren in hun provincies geen ruimte meer krijgen om hun impact op omliggende natuur te verlagen.

De boeren zijn verrast omdat een eindrapport van hun provincie juist laat zien dat de natuur vooruitgaat. Stikstofgevoelige natuur maakt zelfs een 'positieve ontwikkeling' door, staat in dat rapport.

De gedeputeerden betreuren de onrust die ze veroorzaakt hebben.

Dat is begrijpelijk. Onder boeren hebben ze een gevoel van wantrouwen in de gebiedsgerichte processen veroorzaakt. Daarmee willen de Haagse en provinciale overheden de stikstofoverschotten in Nederland in goede onderlinge polderoverleggen terugbrengen.

Nu de uitkomst naar politieke willekeur lijkt te kunnen worden bepaald, zullen boeren neigen zich daarvan af te keren.

De uitlatingen van de CDA'ers zijn slecht nieuws voor de provinciale resultaten van hun partij bij de verkiezingen op 15 maart voor de provinciale staten en de samenstelling van de Eerste Kamer. Ze geven de BBB-beweging van Caroline van der Plas weer een extra zetje in de rug in het gehele land als het nieuws zich vandaag verder verspreidt over Nederland.

Zuid-Holland trekt zich terug na onrust: bijeenkomst met Nieuwkoopse boeren uitgesteld | Agraaf.nl - Landbouwnieuws voor West-Nederland, 15 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #17
  • 18 feb '23
  • 20:12

Regelmatig fiets ik langs de Meije en de Nieuwkoopse plassen. Daar is een plekje waar - in het seizoen - nog steeds zonnedauw is te vinden. Op veenmos. Dat plantje houdt niet zo van stikstof? De laatste jaren is Natuurmonumenten gedwongen om op de groeiplaats herhaaldelijk riet te maaien, om verdringing van de zonnedauw te voorkomen. Overal rukt riet op. Stikstof? De bron? Dat weet niemand?

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #16
  • 18 feb '23
  • 10:18

Punt is verder dat in 8 eeuwen tijd het land, het veengebied van het Groene Hart, al vele meters daalde en oxideerde. Dat komt niet door alleen boeren maar de geulen gravende mens, die zgn. beschaafd is en die land ontwatert wat eigenlijk nooit ontwaterd kan worden. In veen geulen graven, is je eigen ondergang op termijn tegemoet graven... voor boer en burger op die plekken. (Zeker als veen zo veel meters dik is). Heel Holland zakt. Beschavingen komen en gaan. Het is Holland's tijd. Holland gaat... de diepte in.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #15
  • 16 feb '23
  • 20:46

Met beheer verbetert er ook wel.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 16 feb '23
  • 17:33

Dank voor jullie antwoorden, Aleid en Nico! Het is me helder: meer en minder recente ervaring.

Aleid Dik
Aleid Dik gewasbescherming
  • #13
  • 16 feb '23
  • 15:48

#11 en #12 Er is wel het nodige verbeterd in het beheer de laatste jaren. Roerdompen hoor je regelmatig. Vervuiling van het water is veel minder. Meer doorgangen naar de Meije. Alleen de ganzen zijn wel een probleem met name voor de wilde eenden.
Als je ziet hoeveel vissen en vis-etende watervogels er zijn en hoeveel schrijvertjes e.d. zegt dat ook wat over waterkwaliteit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.