17
Fotocredits: De Meije, zicht op Nieuwkoopse plassen, Rijksdienst Cultureel Erfgoed

FlashCDA-gedeputeerden Zuid-Holland en Utrecht zeggen boeren de wacht aan

"Na veel praten gaf de provincie toe dat er vrijwel geen stikstofuitstoot meer plaats mag vinden in het gebied omdat het slecht gaat met de natuur. Dat betekent dus het einde voor de landbouw in en rondom de Nieuwkoopse Plassen", aldus een bestuurslid van de Nieuwkoopse boerencoƶperatie na een informatiebijeenkomst met de provincie." Dat schreef boerenblad Agraaf gistermiddag.

De gedeputeerden Meindert Stolk van Zuid-Holland en Mirjam Sterk van Utrecht, beiden van het CDA, blijken boeren rond de Nieuwkoopse Plassen te hebben verteld dat de uitkomst van de provinciale gebiedsprocessen vaststaat en boeren in hun provincies geen ruimte meer krijgen om hun impact op omliggende natuur te verlagen.

De boeren zijn verrast omdat een eindrapport van hun provincie juist laat zien dat de natuur vooruitgaat. Stikstofgevoelige natuur maakt zelfs een 'positieve ontwikkeling' door, staat in dat rapport.

De gedeputeerden betreuren de onrust die ze veroorzaakt hebben.

Dat is begrijpelijk. Onder boeren hebben ze een gevoel van wantrouwen in de gebiedsgerichte processen veroorzaakt. Daarmee willen de Haagse en provinciale overheden de stikstofoverschotten in Nederland in goede onderlinge polderoverleggen terugbrengen.

Nu de uitkomst naar politieke willekeur lijkt te kunnen worden bepaald, zullen boeren neigen zich daarvan af te keren.

De uitlatingen van de CDA'ers zijn slecht nieuws voor de provinciale resultaten van hun partij bij de verkiezingen op 15 maart voor de provinciale staten en de samenstelling van de Eerste Kamer. Ze geven de BBB-beweging van Caroline van der Plas weer een extra zetje in de rug in het gehele land als het nieuws zich vandaag verder verspreidt over Nederland.

Zuid-Holland trekt zich terug na onrust: bijeenkomst met Nieuwkoopse boeren uitgesteld | Agraaf.nl - Landbouwnieuws voor West-Nederland, 15 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #1
  • 15 feb '23
  • 8:29

Dit is de tactiek van die linkse groene communisten; je dumpt een sh#tload of ecoplannen op de boeren, de banken krijgen schrik dat hun onderpand niks meer waard wordt en draaien de geldkraan dicht en dan stopt het vanzelf. Het zou verplicht moeten worden om voor zo'n plan eerst de financiƫle onderbouwing te leveren en de gevolgen te inventariseren in verhouding tot de eventuele milieuwinst.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #2
  • 15 feb '23
  • 9:05

#1 Asjeblieft zeg... wordt het hier ook al een Facebook?

Edwin Heijdra
Edwin Heijdra Agrarisch and More.
  • #3
  • 15 feb '23
  • 10:05

Hier wordt door onze overheid al 10 tallen jaren naar toe gewerkt en is niet meer te stoppen. Helaas collega's, er gaan mede door onze passieve houding over die jaren vele koppen rollen. De put waar het kalf verdronken is, is te diep geworden.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 15 feb '23
  • 10:05

Het AD sprak de boze boeren.

Erik #2, ik vrees dat dit een voorspelling waar ze binnen het CDA sinds gisteren diep over nadenken: we zijn stuk, want het stadse en het landelijke CDA passen niet meer bij elkaar. De kloof stad/land loopt dwars door de partij en dat zul je de komende dagen verder gaan horen.

Aleid Dik
Aleid Dik gewasbescherming
  • #5
  • 15 feb '23
  • 13:59

Ik ken het gebied heel goed. Als je naar de rapportages kijkt, is er van de 2000 ha maar 195 ha stikstofgevoelig waarvan 8 ha ernstig overbelast volgens de KDW richtlijn. Er komen jaarlijks 100.000 vliegtuigen laag over het gebied, het aantal motorboten is met een factor 20 gestegen de laatste 50 jaar schat ik en het aantal koeien is ongeveer gelijk aan 50 jaar geleden. Het is ook voor de bewoners in het dorp niet uit te leggen dat nou juist de boeren weg moeten. Veel omgekeerde vlaggen, nog steeds.
En wat men vergeet is dat er juist nu al veel weidevogels zitten in het land met koeien en niet in de verruigde zones van Natuurmonumenten.
Kortom, welk probleem lost men hier nou precies mee op?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.