5
Fotocredits: Glen Forrest, Australia, Jarrah Tree

FlashBrand, overal bosbrand of toch ook weer niet?

Eerst waren de overstromingen rond het drielandenpunt van Limburg, België en Duitsland wereldnieuws. Nu houdt het bosbrandnieuws niet op. Turkije en Griekenland haalden het eerst de voorpagina's. Toen volgden Italië en Rusland (twee maal de oppervlakte van Oostenrijk, zegt De Morgen), zelfs in het arctisch gebied. Californië gaat in de hens en Spanje en Portugal zuchten onder hittes waarin het wachten is op brand. Dit jaar breekt alle bosbrandrecords, schrijft Trouw. Volgens de Volkskrant zijn er minder branden, maar zijn ze heftiger. Wijzelf schreven dat er wel een tandje natuurbeheer bij mag, om die heftigheid te beheersen.

Trouw - Alle bosbrandrecords dreigen te sneuvelen: de bomen in Californië zijn nog droger dan brandhout, 12 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 19 aug '21
  • 8:57

De hitte in het zuiden heeft dan nu ook voor Frankrijk een grote brand opgeleverd, in de Var (bij St Tropez).. Het vuur, wat al 7000 hectare heeft verbrand, verplaatste zich met de snelheid van een hardloper, 8km/uur.
Van de 5000 branweerlieden die het departement Var telt (een groot aantal, niet?) zijn er in deze tijden met verhoogd risico 1000 direct inzetbaar. Op rustige dagen zijn het 5 branden, op drukke dagen zijn het er 50 die 'gecontroleerd' moeten worden.
En deze liep dan uit de hand.
Inmiddels is er in Californie een nieuwe brand ontstaan, die in luttele tijd een oppervlak van Amsterdam in de as heeft gelegd: 200km2.
Ik denk dat naarmate de opwarming verder gaat, we steeds meer van die oncontroleerbare branden zullen zien, en dat de statistieken, die laten zien dat het tot nu toe meevalt, wel eens bedriegelijk kunnen zijn. Blijf kijken naar Californië, en de rest van het westen-VS, en Siberië. Niet iedereen kan bij de brandweer.
#4 Willem, kan wel eens moeilijk worden.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 13 aug '21
  • 16:37

Dus landen of bedrijven die hun welvaarsststatus op hoog niveau willen houden door op grootschalige bosaanplant te promoten, moeten daar eigenlijk ook een anti-bosbrand verplichting bij krijgen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 13 aug '21
  • 13:22

A total of 13.4 million hectares (33.1 million acres) of forest has burned down in Russia between January 2021 and August 2, according to Greenpeace Russia. The majority of the fires are in the Republic of Sakha (Yakutia), Russia’s largest and coldest region found in the northeast of the country. Dat schrijft IFL Science.

Ons land telt 4.154.300 hectare. Dat komt neer op ruim drie Nederlanden, maar dan met bos, die verbrand zijn in Siberië. 505 megaton CO2 ging daarmee de lucht in.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #2
  • 12 aug '21
  • 20:33

Zomaar een idee; als de Europese unie nu eens enorm investeerde in blusvliegtuigen, Ik denk dat dat meer CO2 bespaart dan iets minder vliegvakanties of vlees minderen. En die in brand gestoken stapel autobanden in Koeweit of omstreken zou direct met handelssancties bestreden dienen te worden. Demotiveert enorm. Dit wilde ik effe kwijt.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 12 aug '21
  • 16:22

Het nieuwe europese record van 48.8°C in Syracuse, Sicilië, is zojuist bevestigd door het SIAS (Siciliaanse Meteo). Toch, als je op het kaartje kijkt, waren de temperaturen in de buurt 44°C tot 46°C. Iets wat er lokaal 2°C tot 4°C extra van maakte? Föhn, wordt er gezegd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.