8
Fotocredits: 'Wildpluk-bramen', Foodlog Media

Flash PerspectiefBraam verkeerd symbool voor stikstof

Oprukkende bramen werden het symbool voor een achteruit kachelende natuur in Nederland. Die oprukkende krengen zouden het gevolg zijn van veel te veel stikstof, want daar houden bramen van. Ze gaan er harder door groeien dan de rest van de natuur en gaan woekeren. Dat zeggen mensen die verstand van stikstof hebben (zoals onder meer minister Van der Wal).

Nu is het ontegenzeggelijk zo dat er boven Nederland een forse stikstofdeken hangt. Die behoort tot de meest geconcentreerde in de wereld. Ook is het zo dat mest gemengd met urine de uitstoot van stikstof in de vorm van ammoniak veroorzaakt; en we hebben nogal wat stallen in Nederland waarin dat gebeurt. Maar dat neemt allemaal niet weg dat de bramen niet harder groeien door onze stikstofconcentratie, zegt natuurkenner Rienk Jan Bijlsma (werkzaam als onderzoeker aan de Wageningse WUR). In Trouw zegt hij: “Bramen en brandnetels, het allitereert lekker en wordt daarom al jaren gebruikt als voorbeeld van verstoring in de natuur. Maar dat is lang niet altijd het geval. Vooral op plekken waar het van nature nat is en nu niet meer, daar krijg je explosies van bramen. Maar dat zegt dus meer over verdroging dan over stikstof. En op de meeste plekken is het gewoon onderdeel van de vegetatie die er past, ze horen in de Nederlandse natuur thuis.

Niet stikstof, maar droogte laat de braam oprukken. Bijlsma pleit hartstochtelijk voor de braam, een authentiek en autochtoon Nederlands struikgewas.

Trouw - ?De struik met een slecht stikstofimago is juist een inheemse topper die goed is voor de biodiversiteit?, 24 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #8
  • 25 jul '23
  • 12:53

Bramen hebben ook (nogal) fosfaat nodig. Beschikbaarheid van fosfaat bepaald of een braam welig kan groeien en niet stikstof. Bij weinig fosfaat en veel stikstof wordt een braam maar een braampje.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #7
  • 25 jul '23
  • 8:13

Het lijkt mij dat bramen er ook voor kunnen zorgen, doordat ze andere vegetatie overwoekeren en allerlei struiken als 'klimrek' gebruiken, ze de stikstof gebruiken die vrijkomt bij het afsterven van die overwoekerde vegetatie (die komt in de schaduw van de braam, krijgt het steeds droger en stort in). Brandnetels lijken ook zoiets te doen in mijn tuin: ze dringen met hun uitlopers andere planten binnen, slopen die door er overheen te groeien en pikken de stikstof eruit op.
Het zijn twee soorten braam, die dat doen in mijn tuin; al die andere spelen geen rol.
Hoe zit het nu met dat bramenverhaal gerelateerd aan de stikstofdepositie? Hierboven beschreef ik hoe bramen uit vegetatie vrijkomende stikstof kunnen benutten, dat is geen depositie.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #6
  • 25 jul '23
  • 8:06

Ah, ik vond het al vreemd dat hier op mijn stikstof arm land de braam zo welig tiert. Dank voor de correctie.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 25 jul '23
  • 5:25

Via twitter bereikte ons dit linkje naar Nature Today over een brochure over bramen waaraan Bijlsma meewerkte.

En waar haalde de braam vroeger zijn stikstof vandaan? Van de els, liet Hendrik Rietman ons weten.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 24 jul '23
  • 20:49

(Kopie van eerdere reactie)
Overal bramen, maar wilde bramen plukken is nog steeds stropen.
Staatsbosbeheer: "Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje wordt het gedoogd". Er moet nog wat over blijven voor de vogels en andere dieren. Als er een 'Heel Nederland plukt' Tv programma zou zijn, dan blijft er nog 99% bramen over waar je niet bij kunt of die pas later rijpen. Bovendien blijkt het vogelbestand ondanks de vele bramen niet toe te nemen. Hoezo 'stropen', als je het geronk van bosmaaiers al hoor naderen. Waarom ze dat nou net voor de bramenoogst doen weet ik niet, wellicht om het leven van vogels, marters, muizen en vossen te ontmoedigen. Als plukken voor eigen gebruik nog steeds 'stropen' is, dan is het maaien van de struiken met braam en al nog vóór de winter geen stropen maar eh....faunacide of zoiets?

In Frankrijk mag je onbeperkt bramen plukken, zouden er daarom minder bramenstruiken woekeren?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.