1
Fotocredits: Vernieuwing, PublicDomainPictures

Flash VoedselketenBoerenveiling heeft topjaar door stoppers

Wat doe je als je als boer wilt of moet stoppen? Dan bied je je bedrijf of machines aan bij het digitale veilinghuis Troostwijk Auctions. In 2023 organiseerde Troostwijk - een van de grootste veilingplatforms voor industriële machines en goederen - 189 veilingen van agrarische bedrijfsmachines. Een stijging van 93% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het percentage agrarische ondernemers dat het hele bedrijf verkocht, steeg met 17%, aldus het Financieele Dagblad. Opvallend is dat de helft van deze stoppers jonger is dan 55 jaar, een trend die eerder niet zo zichtbaar was.

De Nederlandse landbouwmachines vinden in toenemende mate aftrek bij buitenlandse boeren. Dit afgelopen kwartaal steeg bijvoorbeeld de vraag uit Slovenië (+36%), Roemenië (+34%) en Duitsland (+20%) fors.

Boeren stoppen vanwege de stijging van de grondprijs, die vorig jaar met 7,4% toenam tot bijna €80.000 per hectare, vergrijzing en gebrek aan bedrijfsopvolging, grondschaarste, de voortdurende onzekerheid in het landelijke gebied over mestproblematiek, bodem- en waterkwaliteit en de daarmee samenhangende onduidelijkheid over de financierbaarheid.

Binnenkort zullen mogelijk nóg meer boeren besluiten niet langer door te boeren. Vandaag lekte via de Telegraaf uit dat minister Piet Adema van LNV werkt aan een 'nieuwe ’brede’ opkoopregeling' die de "pijn door de mestproblematiek moet verlichten", aldus Nieuwe Oogst. Door het verlies van de derogatie - het mogen uitrijden van méér mest dan de Europese norm toestaat - dreigt een koude sanering van de veestapel.

Het Financieele Dagblad - Stoppende boeren leveren veilinghuis Troostwijk een recordjaar op, 3 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 4 apr '24
  • 23:10

Of minister Piet Adema alsjeblieft subiet pas op de plaats wil maken met zijn plannen voor een brede opkoopregeling, vragen de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

"De formerende vier nemen de vlucht nu naar voren en vragen aan Adema of hij ’bereid is om tijdens deze formatiefase geen nieuw beleid met uitbreiding van uitkoopregelingen af te kondigen’. Tegelijkertijd vragen de partijen ook of Adema ’de urgentie’ wil beschrijven ’die maakt dat besluitvorming over een dergelijk pakket noodzakelijk is’. Adema zal hierop later pas antwoorden," aldus De Telegraaf

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.