1
Fotocredits: 'Akker met tractor', via Wikimedia

Flash VoedselketenAkkerbouw vergrijst, glastuinbouw en melkveehouderij verjongen

Vandaag presenteerde het CBS op basis van de landbouwtelling 2023 een overzicht van de leeftijdsopbouw per sector.
Daaruit blijkt dat de oudste boeren (67+) in de grondgebonden sectoren zitten: akkerbouw (28,7%), graasdieren (voornamelijk melkveehouderij, 19%), combinatiebedrijven (gemengde bedrijven, 19,5%) en blijvende teelten (zoals fruit, 17,2%).

De jongste agrarische ondernemers (40-) zijn te vinden in de tuinbouw en graasdieren. De tuinbouwsector spant de kroon met het hoogste percentage jongere bedrijfshoofden (12%), gevolgd door de graasdierhouderij (9,3%) en de hokdierensector (varkens en kippen, 7,9%). Dit duidt erop dat jonge generaties kansen zien in die sectoren.

Wat betreft de omvang van de bedrijven, tonen de cijfers aan dat grotere bedrijven met een zogeheten Standaard Opbrengst (SO) van meer dan €1 miljoen vaker worden geleid door jongere bedrijfshoofden (15%) dan door oudere (iets meer dan 6%). In de middelgrote SO-klasse van €0,5 tot €1 miljoen leiden jongere boeren 11% van de bedrijven, tegenover 8% geleid door de oudere generatie.

In de kleinste SO-klasse (€3.000 tot €25.000) vormen de oudere bedrijfshoofden de meerderheid, met een aandeel van 38%, tegenover 8% voor jongere boeren. Die kleinere, vaak achtergebleven (hobby)bedrijven, zijn vooral in handen van de oudere generatie.

De gegevens van 2023 laten een geleidelijke verschuiving zien in de generaties die actief zijn binnen de Nederlandse landbouw. Deze opvolging door jongere generaties zal invloed hebben op innovatie, duurzaamheidspraktijken en de algehele dynamiek binnen sectoren. Het voortbestaan en de evolutie van de landbouw in Nederland hangt mede af van hoe deze generatiewissel wordt gemanaged en ondersteund.

CBS - Een op vijf bedrijfshoofden in de landbouw 67 jaar of ouder, 29 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 30 mrt '24
  • 18:10

Op X wijst Jos Verstraten mij op een onder boeren bekend fenomeen: stoppende melkveehouders eindigen hun carrière niet zelden als akkerbouwer - dat is de 'uitloop' in die sector. Koeien de deur uit, nog wat akkerbouw op de oude grasmat (= minder gunstig voor klimaat en uitspoeling van mest en pesticiden).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.