4
Fotocredits: 'Appeltjes', Annika de Jong voor FL Media

Flash GezondheidAppeleters gebruiken minder medicijnen

Houd een appel per dag echt de dokter buiten je deur? Appels bevatten bioactieve stoffen die positieve biologische effecten in het lichaam hebben. Daarom is een appel een ‘functional food’, schrijft voedingsprofessor Janet Colson van de Middle Tennessee State University. Functionele voedingsmiddelen zijn iets anders dan 'superfoods' die vaak worden gepromoot zonder wetenschappelijk bewijs.

Japan introduceerde als eerste land het concept van een functioneel voedingsmiddel. Dat gebeurde in de jaren ‘80, toen de regering zich zorgen maakte over de ongezonde inwoners die steeds meer Amerikaanse eetgewoontes overnamen. Tegenwoordig hebben de Japanners het over een 'Food for Specified Health Uses' (FOSHU) en kent het land meer dan 1.000 goedgekeurde producten die wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen bieden. Japan kent sinds enkele jaren ook een voedingsclaim waar minder rigide bewijs voor geleverd hoeft te worden Foods with Function Claims (FFC).

Terug naar de appel. Met ziekte-bestrijdende polyfenolen en pectine, en gezondheidsbevorderende vezels, is de vrucht met recht een functioneel voedingsmiddel. Uit onderzoek naar appeleters blijkt dat ze minder medicijnen gebruiken maar even vaak naar de dokter gaan als niet-appeleters. Het gezegde lijkt dus niet helemaal te kloppen. Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat 2 appels per dag de hartgezondheid verbeteren. Toch maar happen dan, in die appels.

Conversation - Does an apple a day really keep the doctor away? A nutritionist explains the science behind 'functional' foods, 11 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #4
  • 15 sep '23
  • 14:17

Supplementen hebben meestal 30 mg, dus 2 daarvan is ook al genoeg.
Appels kunnen ook overal in verwerkt worden. En dan hoef je echt niet altijd aan appel taart te denken. Wij gebruiken appels en pruimen in de sla.En wat dacht je van gebakken appels met uien en zuurkool bij de aardappels.

Reinier Broeks
Reinier Broeks Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 15 sep '23
  • 6:18

Het flavonol quercetine remt het aftakelingsproces. Het effect wordt al bereikt door 10 mg extra per dag in te nemen. Een middelgrote appel heeft ongeveer 10 mg flavonolen. Quercetine zit ook in druiven(schillen), vooral in Syrah; 2,11 mg per 100 gram. Dus om aan 10 mg quercetine te komen, moet je per dag ongeveer een halve liter rode wijn (Syrah) drinken. Maar of dat nou wel zo verstandig is? Dan toch maar beter iedere dag een appel. En één glaasje rode wijn voor de zekerheid.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 12 sep '23
  • 15:57

Ongeacht op welke tijd van de dag je een appel eet, de quercetin blijft even beschikbaar. Het is een van de zgn essentiële nutrients. Kinderen die vaak slechte groente eters zijn, komen een heel eind met het eten van een of meerdere appels.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 11 sep '23
  • 13:42

Hier hadden we het 7 jaar geleden ook al over. Maar het appeltje is nogal kieskeurig bij het moment van de dag waarop je je tanden er in zet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.