0
Fotocredits: A Sudan farmer harvesting sorghum plants from seeds donated by the Food and Agriculture Organization, Africa Renewal

Flash VoedselketenAfrika weert zich tegen klimaatextremen met Crispr-Cas

In Europa zijn ze nog steeds verboden, maar in Afrika kunnen met Crispr-cas veredelde gewassen een oplossing bieden in de strijd tegen klimaatextremen. Een onderzoeksteam heeft voor het eerst gemodificeerde gewassen geplant in de Afrikaanse bodem, meldt Nature.

De onderzoekers hebben door middel van de Crispr-cas9 techniek sorghum-graan kunnen beschermen tegen de parasitaire plant heksenkruid. Dit heksenkruid komt op 60% van het Afrikaanse boerenland voor en kan zelfs een hele oogst wegvagen. Een aantal wilde varianten van sorghum zijn door mutaties beschermd tegen heksenkruid. De onderzoekers hebben de Crispr-cas techniek gebruikt om deze mutaties in de nu gezaaide sorghum-plant in te brengen.

Weer andere onderzoeksteams veredelen met Crispr-cas gericht en snel maïs, parelgierst en aardnoten. De techniek wordt inmiddels zelfs gebruikt voor vee. Ze bewerken Afrikaanse runderrassen om hun melkproductie te verhogen en een betere tolerantie tegen hitte en ziekte te krijgen.

De sorghum gewassen vallen volgens de Keniaanse regelgeving onder conventioneel gekweekte gewassen, omdat ze geen DNA van een andere soort bevatten. Meerdere Afrikaanse landen, waaronder Nigeria en Malawi, hebben zo’n beleid. In Europa zijn we een stuk strenger, terwijl Crispr-Cas ook hier voordelen kan bieden. De milieucommissie van het Europees Parlement stemde afgelopen week wel voor soepelere regels. Definitieve besluitvorming moet nog volgen.

Nature - CRISPR-edited crops break new ground in Africa, 30 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.