0
Fotocredits: 'Veredeling', Neil Palmer, CIAT

Flash PerspectiefMilieucommissie EP stemt vóór soepelere regels gentechniek

De milieucommissie van het Europees Parlement (ENVI) gaf woensdag met 47 stemmen voor, 31 tegen en 4 onthoudingen, groen licht voor nieuwe veredelingstechnieken in de landbouw.

Zulke technieken, zoals bijvoorbeeld Crispr-Cas (het 'knipschaartje'), kunnen tot gewassen leiden die ook via traditionele veredeling kunnen ontstaan, maar versnellen het conventionele veredelingsproces aanzienlijk. Op korte termijn kunnen veredelaars zo gewassen ontwikkelen die weerbaar zijn tegen extreme weersomstandigheden en veelvoorkomende ziekten en plagen. Om zo een rol te spelen in de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige landbouwsector.

Er zijn 2 categorieën van nieuwe genomische technieken (NGTs) gedefinieerd. NGT 1, die niet van conventionele producten te onderscheiden zijn en vrijgesteld worden van GMO-regelgeving. En NGT 2, die complexere modificaties hebben en onder strengere regels vallen. De technieken mogen niet in biologische productie gebruikt worden. Ook is er een verbod op patenten voor NGTs ingevoerd, "om juridische onzekerheden, hogere kosten en nieuwe afhankelijkheden voor boeren en fokkers te voorkomen".

Dat maakt het besluit niet minder omstreden, met felle voor- en tegenstanders. Onder meer octrooieerbaarheid, voorzorgsbeginsel, besmetting op land en etikettering op consumentenniveau (NGT-zaden moeten wel worden geëtiketteerd) blijven onderwerp van discussie.

Over 2 weken zal waarschijnlijk in de plenaire vergadering van het EP worden gestemd over NGT 1 en NGT 2. Of die stemming vóór de verkiezingen in juni tot een wet zal leiden, is twijfelachtig.


EurActiv - EU Parliament gives first green light to new rules for gene-edited plants, 25 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.