Dat je moet bewegen om fit en gezond te blijven, weten Amerikanen als de besten. Iedere weldenkende Amerikaan bezoekt regelmatig de sportschool om op gewicht te blijven en conditie op te bouwen. Dat je ook kunt fietsen als onderdeel van je dagelijkse routine, blijkt een eye-opener. Gewoon op de fiets naar je werk is veel gezonder dan je uren afbeulen in de sportschool. Maar ja, in een land waar 85 procent van de bevolking met de auto naar het werk gaat, is dat niet zo vanzelfsprekend.

Het onderzoek dat het aantoont, is uitgevoerd in Australië en gepubliceerd in The American Journal of Preventive Medicine. Ruim 800 volwassen onderzoekspersonen hielden gedurende vier jaar bij hoe ze naar hun werk gingen en wat dat voor gevolgen had voor hun gewicht. Dagelijkse autorijders bleken in die vier jaar het meest aangekomen te zijn; gemiddeld 2,18 kilo. Als die dagelijkse autorijders ook wekelijks de sportschool bezochten, werden ze nog altijd zwaarder dan niet-autorijders. De enigen die niet aankwamen, waren de proefpersonen die 'actief transport' gebruikten om naar hun werk te gaan. Een en ander in combinatie met regelmatig sporten: fietsen of lopen naar het werk, en af toe ook nog naar de sportschool. De onderzoekers schatten dat om niet aan te komen, de proefpersonen zo'n 150 tot 250 minuten per week lichamelijk actief waren.

Jay Walljasper, columnist voor Grist, is een groot voorstander van op-de-fiets-naar-het-werk. Hij wijst op de gezondheidseffecten die in eerdere onderzoeken vastgesteld zijn, de lol van het dagelijks 'nuttig' fietsen versus de moeite die het kost je weer naar de sportschool te slepen en je daar zinloos in het zweet te fietsen zonder vooruit te komen. Het allerbelangrijkste is dus een goede infrastructuur om fietsen aan te moedigen: fietspaden! Wat zijn we toch verwend in Nederland. Of wil je er een douche bij als je bij de baas aankomt?

Fotocredits: Komimo
Dit artikel afdrukken