Op de donderdag verschenen Rode Lijst staan dit jaar 120.372 dieren-, planten- en schimmelsoorten. Daarvan worden er 32.441 met uitsterven bedreigd. Eén daarvan is de korenwolf. Gebeurt er niets, dan bestaat de Europese hamster over 30 jaar niet meer, schrijft De Limburger.

Het aantal korenwolven (Cricetus cricetus) is volgens de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN) drastisch gedaald. Het knaagdier plant zich steeds minder voort en krijgt tegenwoordig nog maar 5 à 6 jongen, tegen gemiddeld 20 jongen per jaar in de vorige eeuw. Hierdoor nam de populatie de laatste 10 jaar met minstens 80% af. Volgens wetenschapper en hamsterexpert Stefanie Monecke zijn er in Nederland nog zo'n 1.500 korenwolven over. In Duitsland zijn dat er maximaal 10.000 en in Frankrijk niet meer dan 1.500. Er loopt onderzoek naar de invloed van monocultuur in de landbouw, industriële ontwikkeling, opwarming van de aarde en luchtvervuiling als mogelijke oorzaak. Binnen Nederland komt de hamster voor in Zuid-Limburg. Maatregelen om de populatie uit te breiden, hebben niet echt geholpen, constateerden onderzoekers van Wageningen University en de Zoogdiervereniging vorig jaar.

Naast de korenwolf heeft wereldwijd een derde van de maki-soorten, de noordkaper walvis, de rupsschimmel en de helft van de Afrikaanse apensoorten de status 'ernstig bedreigd'. Dat is de laatste categorie voor 'uitgestorven'.
Limburger - Korenwolf wereldwijd op randje van uitsterven
Reageer
  • Deel
Druk af