Alle 27 steursoorten ter wereld zijn ernstig bedreigd, of zelfs al uitgestorven. Ook de sterlet (Acipenser ruthenus), de kleinste (en achtste) zoetwatersteur van Europa, staat inmiddels op de Rode lijst van de IUCN. Toch gloort er hoop. In het Franse kweekstation voor de Europese steur zijn voor het eerst sinds 2015 weer babysteuren geboren.

Tussen 2007 en 2015 was het fokprogramma voor de Europese steur behoorlijk succesvol en werden honderdduizenden jonge steurtjes uitgezet bij de paaigebieden in de Gironde én de Rijn. Maar toen hield het op. De fokdieren waren te oud en de nieuwe generatie nog niet oud genoeg om zich voort te planten. Dat duurt bij een steur wel 15 jaar. Pubersteuren zijn er al wel, zowel in dierentuinen (Blijdorp) als in wild. Om de steur straks welkom te heten bij ons wordt door 'Steuren in Nederland' gewerkt aan het geschikt maken van het leefgebied van de steur, onder meer door de Haringvlietsluizen op een kier te zetten.

Zelf een steur gevangen? Meld dit bij de steuronderzoekers (daar staat een premie van €100 op) en zet de vis weer terug. Dan mag je als visser de Steurvlag voeren.

Overigens worden er in Europa, zoals in België en ook bij ons, al wel langer en ook succesvol steuren gehouden. Die worden niet voor de bescherming van de soort, maar voor hun luxe eindproduct gekweekt: kaviaar.
  • Deel
Druk af