Loopt de discussie over een voedselkeuzelogo in Nederland al hoog op, binnen Europa is het bereiken van consensus nog veel moeilijker, constateert Foodnavigator. De Europese Commissie onderzoekt momenteel hoe het gesprek over een label dat gezonde keuzes moet stimuleren tussen belanghebbenden en lidstaten vergemakkelijkt kan worden. Hoe valide zijn de huidige labels, welk label is 'het beste' en moet er één Europees label komen? - dat zijn de vraagstukken die op tafel liggen. In 2019 wil de Europese Commissie haar bevindingen presenteren.

Verschillende lidstaten kennen al eigen labels. Het Britse stoplichtsysteem was in 2012 het eerste 'front of pack'-label. Het werd, vooral dankzij de medewerking van de supermarkten, een succes. In Nederland kenden we het Vinkje, dat in 2016 afgeschaft werd. De Scandinavische landen hanteren het sleutelgat-logo. Het Franse NutriScore is inmiddels ook in België en Spanje overgenomen. Het door levensmiddelenfabrikanten ontwikkelde ‘Evolved Nutrition Label’ (ENL) is mislukt. De Nederlandse supermarkten wachten niet langer op de overheid en Voedselstoplicht">beginnen vast met NutriScore.

De reactie van de levensmiddelenindustrie illustreert op nationaal niveau wat de Europese Commissie aan problemen wacht in Europa.
FoodNavigator - To be or not to be? Battle lines dawn over nutritional labelling in Europe
  • Deel
Druk af