Verschillende lidstaten kennen al eigen labels. Het Britse stoplichtsysteem was in 2012 het eerste 'front of pack'-label. Het werd, vooral dankzij de medewerking van de supermarkten, een succes. In Nederland kenden we het Vinkje, dat in 2016 afgeschaft werd. De Scandinavische landen hanteren het sleutelgat-logo. Het Franse NutriScore is inmiddels ook in België en Spanje overgenomen. Het door levensmiddelenfabrikanten ontwikkelde ‘Evolved Nutrition Label’ (ENL) is mislukt. De Nederlandse supermarkten wachten niet langer op de overheid en Voedselstoplicht">beginnen vast met NutriScore.
De reactie van de levensmiddelenindustrie illustreert op nationaal niveau wat de Europese Commissie aan problemen wacht in Europa.
Zucht Sytske, het zijn geen wensen of eisen van mij, ik ben gewoon van mening, zoals velen, jij ook, dat een dergelijk logo de gewone mens niks zal helpen om gezonder te eten en het alleen maar fabrikanten helpt en als het wel om gezondheid van de mens zou gaan ze het op alles zouden moeten toepassen en dan ook werkelijk alles wat aan voedsel her en der verkocht wordt.
Vandaar dat het LOGO onzinnig is, mijn mening dacht ik toch niet
#8 Astrid,
Dan had je begrepen dat al jouw wensen en/of eisen nergens op slaan.
Het is bedoeld als versimpeling van een aantal gegevens die je nu ook al op verpakkingen kunt vinden naar een overzichtelijk plaatje met kleuren + 1 grote letter op de voorkant.
Voor wat betreft de rest ben ik het overigens met je eens hoor.
Waarom zou ik me verdiepen in iets totaal onzinnigs wat uiteindelijk alleen maar concurrentie voor fabrikanten oplevert en helemaal niks te maken heeft met 'de consument' gezonder te laten leven?
Als het echt om onze gezondheid te doen was zouden ze wel iets echts verzinnen wat voor alle voedingsmiddelen opgaat en niet alleen voor de voorverpakte troep in de supermarkten. Het is niks meer dan een veredeld vinkje als het erop uitdraait dat fabrikanten er het meeste profijt van hebben
Ik zou er zelfs om durven te wedden dat mettertijd Foodwatch er wel weer misleidende etiketten uithaalt..........
Heb je je wel verdiept in het doel van dit logo?
Het doel van een nationaal voedselkeuzelogo is de consument te laten kiezen voor voedingswaren die ten opzichte van vergelijkbare producten de gezondere variant zijn. Het levensmiddel waarvoor een voedselkeuzelogo gebruikt mag worden, hoeft niet in alle opzichten te voldoen aan de richtlijnen Goede Voeding. Oftewel: het logo zegt niets over hoé gezond het product in kwestie is; het is uitsluitend een vergelijking met producten in dezelfde categorie.
Het gaat er straks dan blijkbaar om dat jij op een gemakkelijkere manier OF tig potten pindakaas OF tig potten aardbeienjam OF tig blikken tomatensoep met elkaar kunt vergelijken.
Dat weet ik dat dat niet zal gebeuren, dat hoef je mij niet te vertellen. Maar waarom ozuden we wel een mooi kleurtje op de pindakaas, pakken melk enz krijgen en niet op andere dingen die op voedsel moeten lijken, zoals een McD menu, DAT slaat nergens op nl. Dus die pot pindakaas moet de consument dan laten staan want het is knalrood(ik noem maar wat, kan ook de gewone kaas zijn), maar ze kunnen in plaats daarvan dan gerust naar de Mac voor een cheesburger menu?