Op 29 januari van dit jaar sloot Rusland zijn grenzen voor de import van Europees varkensvlees. Het land wilde verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest en ging van start met een voorloper van de voedselboycot tegen het Westen.

De Europese varkensvleessector stond op zijn achterste benen, zag de prijzen kelderen, zijn vleesvoorraden oplopen en probeerde op het hoogste Europese niveau tegen- dan wel steunmaatregelen los te peuteren. Zonder veel resultaat. Daarom gingen varkensbedrijven op zoek naar nieuwe afzet.

Voor het eerst weer stijging
In september van dit jaar exporteerden de Europese bedrijven bijna 283.000 ton varkensvlees, rapporteert het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat is 6,4% meer dan in september 2013. En dat is voor het eerst dat de varkensexport weer stijgt ten opzichte van vorig jaar. 'De Europese uitvoer zakte tot en met september met 7,2 procent naar ruim 2,1 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Rusland bestelde 89 procent minder met 60.000 ton. Alleen verwerkt varkensvlees uit Europa mag sinds 29 januari nog naar Rusland. Dat land overweegt die import ook te verbieden', schrijft Boerderij.

Aziatische landen
Europese exporteurs slagen er dus steeds beter in alternatieve afzetgebieden voor hun vlees te vinden. De grootste 'nieuwe' afnemers zijn Aziatische landen. De export steeg met 22% over de eerste 9 maanden van dit jaar, tot 1,3 miljoen toen. De export naar de VS steeg met 43%, een extra 64.000 ton varkensvlees, die naar Australië met 32%, 45.000 ton. Opvallend in het rijtje met nieuwe afnemers is het Afrikaanse Angola, dat met 49.000 ton 10% meer Europees varkensvlees importeerde.

Terwijl de EU na het sluiten van de Russische grenzen voor de import van agrarische producten vrij snel met een compensatieregeling voor groenten telende tuinders kwam, is voor de varkenssector - ondanks dringende oproepen daartoe - nooit een steunmaatregel van kracht geworden. Toch lijkt dat effect te hebben gehad.

Fotocredits: Stuart Webster
Dit artikel afdrukken