Terwijl Rusland zou overwegen de importbeperkingen voor Europees varkensvlees (deels) op te heffen, gaat de Europese Commissie de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opnieuw verzoeken een geschillencommissie in te richten. Een eerder verzoek daartoe is door Rusland geblokkeerd, maar die optie bestaat niet bij een tweede verzoek, schrijft Boerderij. Als een geschillencommissie wordt ingesteld, kan het tot een jaar duren voor er een uitspraak komt.

Versoepeling importverbod
Rusland kondigde vorige week aan dat het de invoer van varkensvlees zou willen hervatten uit EU-lidstaten waar geen Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, schrijft Boerderij. Daarvoor zijn nieuwe exportcertificaten nodig, voor een deel van de EU. Hoe dit uit zou gaan pakken voor de verschillende EU-lidstaten is nog onbekend. Netzomin als bekend is wat de gevolgen zullen zijn van het nieuwe EU-verzoek. De EU spant het aan om minder afhankelijk te zijn van de grillen van Rusland én om partners van binnen de EU die niet mogen exporteren naar Rusland geen reden tot klagen te geven.

De Russische importstop werd in januari van dit jaar ingevoerd toen er in Polen en Litouwen wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest werden aangetroffen. Overigens komt de Afrikaanse varkenspest ook in Rusland zelf voor. Rusland wil er echter niet verder mee geïnfecteerd raken.
Dit artikel afdrukken