De Europese Commissie besloot vooralsnog niet over te gaan tot crisismaatregelen voor de noodlijdende varkenssector. Volgens een woordvoerder van de Commissie zijn de prijsdalingen van de afgelopen week ('2,6 procent in de EU gemiddeld, 3,4 procent in Nederland, 4,2 procent in Duitsland en 5,1 procent in Denemarken') wat groter dan normaal maar nog altijd in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Bovendien dalen de prijzen altijd in het najaar. Er is dan ook, volgens de Commissie, geen sprake van een crisis. 'De exportdaling door het Russische importverbod voor varkensvlees sinds februari is deels gecompenseerd door extra export naar derde landen, met name in Azië. De Commissie werkt wel aan het stimuleren van export', schrijft Boerderij.

Kamermeerderheid tegen extra steun
Diverse Europese landen en hun sectorvertegenwoordigers hadden gepleit voor crisismaatregelen. In de Nederlandse politiek lopen de meningen uiteen. Op dit moment is er echter sprake van een kamermeerderheid tegen extra steun voor de varkenssector.

Zowel de Nederlandse, Franse als Belgische varkenssector luiden de noodklok over hun financiële situatie, maar vinden geen gehoor bij de politiek die streeft naar een kleinere varkenshouderij. Daarom zien politici in het Russische embargo geen argument om de sector te ondersteunen, zoals ze dat wel doen met de tuinbouw en fruitteelt.

Fotocredits: Isfugl
Dit artikel afdrukken