Om gezond af te vallen kun je maar beter niet aan de maaltijdrepen en -shakes beginnen. Ook niet voor een of 2 maaltijden per dag, zoals veel afvallers doen. Volgens onderzoek van de Consumentenbond bevatten de meeste maaltijdvervangers te weinig eiwit en te veel suikers.

Juist als je wilt afvallen, is het belangrijk genoeg eiwit binnen te krijgen - zo'n 75 gram per dag volgens de EFSA, zegt de Consumentenbond* - voor spierbehoud. Ook verzadigen eiwitten beter dan vetten of koolhydraten. Maaltijdvervangers bevatten niet de aanbevolen hoeveelheid van 25 gram eiwit om aan die behoefte te kunnen voldoen.

De 7 door de Consumentenbond onderzochte repen bevatten maximaal 15 gram eiwit. Ook scoorden de repen allemaal onvoldoende op gezonde samenstelling: te weinig eiwit, vezels, gezonde vetten en te veel suikers. De 20 onderzochte shakes scoorden iets beter, maar ook daarvan kwam de meerderheid niet in de buurt van de 25 gram eiwit.

De Consumentenbond noemt de meeste veelbelovende vervangers daarom ongeschikt om mee af te vallen. Volgens voedingsexpert Jonathan Klaassen kun je beter je porties kleiner maken, minder snoepen en minder alcohol drinken. Maak je dieet niet te extreem en zorg voor voldoende verzadiging om het vol te kunnen houden, zegt hij. Maar zo erg is het kennelijk nou ook weer niet, want Klaassen vraagt vrolijk: "Wie eet er nu zijn hele leven lang maaltijdvervangers?"

* Het Voedingscentrum houdt het bij 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht; 75 gram komt dan neer op Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor een gemiddelde persoon van 94 kilo. Het Voedingscentrum gaat uit van een persoon van 70 kilo en een gemiddelde behoefte van 56 gram.
Consumentenbond - Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond
Reageer
  • Deel
Druk af