Volwassenen zijn om te kopen om meer groente te eten. Net als kinderen alleen met een toetje in het vooruitzicht hun bord willen leeg eten, zijn volwassenen om te kopen met geld, schrijft branchewebsite AGF.

Amerikaanse onderzoekers keken naar het verband tussen financiële prikkels, stressniveau en eetgewoonten. Mensen hebben de neiging minder gezond te eten als ze gestrest zijn. Zou het stimuleren van gezonde gewoonten kunnen leiden tot minder stress? Motiveert geld tot gezonder eten?

Om daar achter te komen, noteerden 128 deelnemers dagelijks hun groente- en fruitinname én hun stress-levels. De ene helft van de deelnemers kreeg per portie groente of fruit een dollar betaald, de andere helft ontving niets. De proefpersonen die betaald werden, aten trouw hun groente en fruit, ook op dagen met meer stress. Bij de andere groep daalde groente- en fruitconsumptie bij stress. De studie suggereert dat financiële prikkels negatieve effecten van stress en voeding kunnen compenseren.

Eerder bleek dat de omkoop-truc ook bij kinderen werkt. Bijkomend voordeel: na een aantal weken vinden deelnemers groente en fruit lekkerder zodat er ook nog eens meer kans is dat gezonde eetgewoonten beklijven.
AGF - Gestreste volwassenen zijn met geld om te kopen om groenten te eten
Reageer
  • Deel
Druk af