Obesitas bij adolescenten is een groeiend probleem. Het kan psychologische en gezondheidsproblemen veroorzaken, ook op latere leeftijd. Daarin spelen niet alleen voeding en gebrek aan beweging een rol, maar ook stress. Daarom onderzochten wetenschappers van de afdeling Health and Human Performance aan de University of Houston en het Texas Obesity Research Center of stressfactoren in gezinssituaties voor overgewicht bij kinderen zorgen.

Verschil tussen geslacht
Het onderzoek werd gepubliceerd in Preventive Medicine. Het is gebaseerd op de gegevens van de National Longitudinal Study of Youth, met daarin ruim 4.700 adolescenten die geboren werden tussen 1975 en 1990.
De onderzoekers keken of er een relatie was tussen de BMI op 18-jarige leeftijd en de aanwezigheid van drie soorten stress in het gezin waarin ze opgroeiden tussen hun eerste en vijftiende levensjaren. De stressfactoren werden bepaald als het uiteenvallen van het gezin of ruzies, financiële stress en risicovol gezondheidsgedrag van de moeder. Het uiteenvallen van het gezin omvat onder andere scheidingen, nieuwe partner(s) van de ouder, het overlijden van een dierbare of mishandeling. Veel drinken en drugsgebruik werd gezien als risicogedrag van de moeder.

De wetenschappers ontdekten dat gezinsproblemen en met name het uiteenvallen van het gezin en financiële stress een relatie hadden met obesitas of overgewicht bij vrouwelijke adolescenten. Alleen risicovol gezondheidsgedrag van de moeder had invloed op het gewicht van de jongens. Het onderzoek toont aan dat jongens en meisjes reageren op stress en dat ze daarin verschillen. Het beschrijft niet de oorzakelijke mechanismen. Wel vermoeden de wetenschappers dat stress kinderen troost laat zoeken in eten.

Daphne Hernandez, auteur van het onderzoek, zegt op Science Daily dat deze bevindingen belangrijk zijn om te integreren in de obesitas preventieprogramma’s die scholen uitvoeren. Nu focussen die voornamelijk op het voedingspatroon en meer beweging. Hernandez meldt: “Het ontwikkelen van strategieën om te helpen bij familieproblemen tijdens de jeugd kan bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht van kind tot volwassene.”

Fotocredits: 'i miss the days when i had money', Kevin Cortopassi
Dit artikel afdrukken