Wat doe je op Paasmorgen? Eieren zoeken. Mijn kippen hebben gedaan wat kippen zoal in het leven doen: braaf een ei gelegd.

Nog voor de kortste dag waren ze in productie. Dat schijnt bijzonder te zijn, is mij verteld. Vorig jaar waren de kuikens al een feest in onze straat, maar nu ze groot zijn belonen ze ons met eieren in dank voor alle gare aardappelresten en broccoli-stronken die ze achterover werken.

Onze kinderen, 16, 13 en 10, zijn gewend aan de doorsnee eieren die we of bij de kaasboer of in de supermarkt kopen. Verbaasd waren ze over het eerste eigen eitje. Je kan het haast niet schillen, zo vers. En dat rulle, witte eiwit vonden ze ook maar vreemd. Afgekeurd, maar niet voor lang.
Inmiddels weten ze de smaak van verse eieren te waarderen. Die van tien, maar ook die van zestien, rent iedere morgen naar het hok in de voortuin. Op een schaaltje in de keuken wordt de productie van iedere dag bijgehouden.Er gaat een gejuich op als het er drie zijn. We hebben namelijk ook drie kippendames. Ze zien ook aan het patroon welk ei bij welke kip hoort. En voor ik er erg in heb liggen ze al in een pannetje. De supermarkteieren, die ik aanvullend nodig heb, achterlatend om nog ouder te worden.
Ook goeie voornemens met een eigen eitje van Toos, Bep en Jet? Of toch maar zo eentje met verse legdatum uit de winkel?
Dit artikel afdrukken