De minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Christian Meyer, wil een EU-taskforce voor voedselveiligheid instellen. "Ik eis een EU-taskforce, die controlebevoegdheid heeft op Europees niveau, ter bescherming van de consument", zei hij in de Neuen Osnabrücker Zeitung. Meyer veroordeelt de houding van België en Nederland: "Het kan niet zo zijn dat informatie die de gezondheid van miljoenen Europese consumenten kan beschermen blijft liggen, omdat de nationale autoriteiten elkaar in de haren zitten".

De minister van Consumentenzaken van Nordrhein-Westfalen, Christina Schulze Föcking, valt Meyer bij. Het Europese systeem dat moet waarschuwen voor voedselveiligheidsproblemen werkt eigenlijk niet en is onbetrouwbaar, doordat "de afzonderlijke EU-landen verschillende grenswaarden hanteren voor ze iets melden. De Europese Commissie moet hier ingrijpen en ook kunnen straffen", aldus de krant.

Het pleidooi van de deelstaatminister spoort met de analyse die de Nederlandse toxicoloog Martin van den Berg gisteren gaf van de oorzaak van de fipronilcrisis: falende coördinatie van kennis en normhandhaving tussen de landen van de EU.
Schulze Föcking: Kommission muss eingreifen: Fipronil-Skandal: Meyer fordert EU-Task-Force
  • Deel
Druk af