Type 2 diabetes is niet alleen geassocieerd met fysieke problemen maar ook met cognitieve achteruitgang, meldt Science Daily.

Gedrag en gedachten onderdrukken
Canadese onderzoekers van de universiteit van Waterloo deden voor het eerst een review die de resultaten van alle onderzoeken over diabetes type 2 en cognitie in kaart bracht. De onderzoekers vergeleken op die manier 60 onderzoeken met een totaal van 9.815 diabetes patiënten en 69.254 niet-patiënten. Ze keken met name naar een teruggang in dat deel van het cognitief functioneren dat bekend staat als de executieve functies. De executieve functies beïnvloeden de controle over onze emoties, (impuls)gedrag en gedachtengang.

Onder controle
"Cognitief functioneren is vooral belangrijk wanneer we ons moeten gedragen op een manier die in strijd is met onze natuurlijke neigingen of met wat de omgeving ons dwingt te doen", zegt Corrie Vincent, hoofdauteur van de studie die binnenkort verschijnt in Psychosomatic Medicine.

Om een ziekte als diabetes 2 onder controle te houden is het belangrijk dat patiënten zich houden aan voedingsadviezen en medicijngebruik - die tegen hun natuurlijke neigingen ingaan.
"Als diabetes het cognitief functioneren aantast, wordt met de ziekte omgaan alleen maar moeilijker", aldus co-auteur professor Hall in Science Daily. Om er aan toe te voegen: "Het probleem is dat effectief omgaan met diabetes nogal nauw samenhangt met de executieve functies. Het zou zelfs wel eens zo kunnen zijn dat mensen met diabetes 2 te maken krijgen met de 'double whammy' dat ze afhankelijker zijn van hun executieve controle maar dat ze - mogelijk ten gevolge van het effect van de ziekte op de hersenen - juist minder in staat zijn om die controle uit te oefenen."

Achteruitgang remmen
Gelukkig valt er iets aan cognitieve achteruitgang te doen. Bij oudere diabetes patiënten leiden cognitieve oefeningen, zoals nieuwe dingen leren, puzzelen en probleem oplossende taken, tot een verbeterd executief functioneren. Een andere oplossing biedt nog meer soelaas: sporten. Dat lijkt niet alleen de cognitieve achteruitgang te vertragen, maar is ook nog eens goed voor de rest van het lichaam.

Fotocredits: 'CT scan', Akira Ohgaki
Dit artikel afdrukken