Maaltijdbezorgdienst Deliveroo mag zijn fietskoeriers als zzp'ers laten rondrijden. Er is geen sprake van een verkapt dienstverband of schijnzelfstandigheid. Dat besloot de rechtbank in Amsterdam in de zaak die rider Sytze Ferwerda had aangespannen met steun van de PvdA en vakbond FNV. "De koerier heeft willens en wetens een overeenkomst van opdracht geaccepteerd," schrijft het FD. "Sinds zijn zzp-schap heeft hij de vrijheid om zelf te beslissen wanneer hij werkt, mag hij bestellingen weigeren, en zelfs zonder consequenties besluiten om niet te gaan werken in tijdsvakken die hij zelf had gereserveerd."

Met het vonnis houdt de rechtbank zich verre van (het beslechten van) de politieke discussie over de werknemersrechten in de platformeconomie. Dat is aan de wetgever. Wel merkt de rechter op dat "in het huidige arbeidsrecht geen rekening is gehouden met de uit de relatief nieuwe platformeconomie voortkomende arbeidsverhoudingen."

Deliveroo-directeur Stijn Verstijnen zegt 'blij' te zijn met de uitspraak. "Het is nu voor iedereen duidelijk dat we niets doen dat niet is toegestaan."
Het Financieele Dagblad - Deliveroo wint rechtszaak tegen maaltijdbezorger
  • Deel
Druk af