Denemarken, Europa's grootste exporteur van varkensvlees naar Rusland, verwacht dit jaar €215 miljoen te verliezen aan het Russische voedselembargo tegen de EU. Dat schrijft Global Meat News.

Sluiting Tican
Nadat de Deense varkensindustrie aanvankelijk nog hoopte dat het conflict tussen de EU en de VS enerzijds en Rusland over hun invloedszones aan de oostgrenzen van Europa weer zou kalmeren, gaf zij die hoop recent op toen het conflict zich eerder bleek te verscherpen. Om niet met een te zware, niet meer te dekken kostenpost te blijven zitten, sloot de Deense uitbener en vleesveredelaar Tican eind augustus zijn op Rusland gerichte fabriek in Noord-Jutland. Met de sluiting gaan 160 banen verloren.

Twee bewindslieden versus de overwegingen van de industrie zelf
De Deense minister van landbouw, Dan Jørgenson, is van mening dat de Deense varkensketen beter gebruik zou kunnen maken van door de EU gefaciliteerde arbeidstijdverkorting en investeringen van arbeiders in hun eigen banen door een tijdelijke loonkorting.

Zijn Nederlandse evenknie Sharon Dijksma verklaarde gisteren nog dat de Nederlandse varkensketen geen recht op steun heeft. De exportmogelijkheden naar Rusland werden immers al geblokkeerd door het veterinaire embargo vanwege de Afrikaanse varkenspest. Dat ging vooraf aan het openlijke handelsembargo. De Deense minister - voor wie de varkenssector de belangrijkste boerenactiviteit in zijn land is - denkt daar duidelijk anders over.

Onderwijl trekt de Deense varkensindustrie alvast zijn conclusies als ondernemer.
Global Meat News verklaart waarom. Landen in Oost-Europa zijn tussen de 20 en 25% goedkoper in de verwerking van vlees.

Fotocredits: Gone away pigs, nosha
Dit artikel afdrukken