De afgelopen 7 jaar zijn Britse huishoudens 21% minder voedsel weg gaan gooien. Dat komt vooral doordat ze minder financiële speelruimte hebben en dus op de kleintjes moeten letten. Zo probeert inmiddels 58% het weggooien van voedsel te vermijden, tegen 48% 4 jaar geleden. Dat stelde de Britse Food Standards Agency (FSA) vast in het 2014 Food and You Survey, een tweejaarlijks onderzoek naar de eetgewoonten en houding ten opzichte van eten onder 3.500 Britten.

Planning, aanbiedingen en restverwerking
De economische crisis blijkt een langdurig effect te hebben op de Britse manier van boodschappen doen en omgaan met eten. Zo is een kwart van de onderzoeksdeelnemers meer gebruik gaan maken van aanbiedingen. Door maaltijden en boodschappen te plannen en zorgvuldig met levensmiddelen om te gaan zodat ze zo lang mogelijk goed blijven, hebben de meeste huishoudens hun voedselverspilling terug weten te dringen, schrijft The Guardian.

In Groot-Brittannië werd door gezinnen jaarlijks ongeveer 7 miljoen ton voedsel weggegooid, waarvan de helft nog eetbaar was - kliekjes verdwenen veelal in de vuilnisbak. In geld uitgedrukt komt dat overeen met een waarde van £700 (885 euro) per jaar. Geen wonder dus dat meer dan de helft van de deelnemers (52%) aangaf dat zij de afgelopen 6 maanden 'minstens één verandering hadden doorgevoerd in hun boodschappenroutine of eetpatroon uit financiële overwegingen', stelt de FSA.
Koopjesjagen en restjes opeten in plaats van weggooien blijken effectieve manieren te zijn om niet alleen voedselverspilling terug te dringen maar ook nog eens goedkoper uit te zijn.

Fotocredits: 'throw away', uitsnede, Steven Lilly
Dit artikel afdrukken