Chinees Nieuwjaar duurt ongeveer veertien dagen, heb ik geleerd. Het begint met het 'Nieuwjaar', dit jaar op 1 februari dus, maar duurt tot het lampionfeest van 15 februari. Sommigen beweren dat dit laatste feest de échte Sint-Valentijn is, want in vroeger tijden kwamen meisjes en vrouwen niet vaak buiten. Op 15 februari van dit jaar moet je met zijn allen buitenkomen, elkaar ontmoeten en naar de maan en de sterren staren.

Maar goed, terug naar het begin. Net zoals in andere culturen op aarde gaan Chinese feesten vooral langs de keuken. Inzicht krijgen is niet makkelijk. Ik ben geen Chinees en kan mij moeilijk verplaatsen in de diepere betekenis van dit feest. Er zijn dozijnen recepten die op zijn plaats zijn in deze feestelijke periode. Maar ik wou toch een van de vele uitingen ervan belichten, omdat dit fenomeen best grappig is en makkelijk thuis te doen.

Alle gasten mengen al die ingrediënten door ze hoog op te gooien. Hoe hoger, hoe meer geluk en geld er zal zijn in het volgende jaar
Ik ontdekte een gebruik dat even origineel is als fondue bourguignonne tijdens 'ons' oudejaar, maar het stinkt minder en duurt ook niet zo lang. Men noemt het Yusheng (Yee Sang in een andere schrijfwijze).

Die bizarre traditie is niet eens zo oud, maar wordt steeds enthousiaster gevierd. Oorspronkelijk ging het om een koude salade van vis en kleurige rauwkost die als inzet van het feestmaal werd voorgezet. Men spreekt van een 'voorspoed-­mengsalade'.

Een paar ervaren Chinese chefs uit Singapore hebben deze nieuwe vorm uitgedacht waar iedereen samen elkaar wensen toeroept, staande en mengend.

Geen maten, wel fijn en kleurrijk
Maak een saus door sesamolie te roeren met pruimensaus en wat water. Neem kleurige groente zoals witte kool, komkommer, rode kool, oranje wortel (of andere kleuren) en daikon … Rasp die. Men voegt ook wel geraspte taro toe, maar die moet dan eerst gekookt of gefrituurd worden en vaak gekleurd. Schik op een bonte en grote schotel de hoopjes kleurrijke groente rond een stapel fijngesneden zalm, gemarineerd of gerookt. Vergeet geen hoopje ingelegde gemberschijfjes! Ontdoe een pomelo van zijn dikke huid en van de taaie velletjes rond de partjes en voeg die ook toe aan de dis. Strooi hierover fry crackers. Die kan je zelf maken, maar ze zijn in de Chinese winkel ook te krijgen in zakjes zoals chips. Er staat eigenlijk geen maat op welke ingrediënten er gebruikt worden, maar ze moeten wel fijn zijn en kleurrijk. O ja, nog wat geroosterde pinda's bijvoorbeeld. Besprenkel met de saus op het moment dat het feest gaat beginnen.

Nu staan alle gasten recht rond de schotel en met hun eetstokjes mengen ze gezamenlijk al die ingrediënten door ze hoog op te gooien. Hoe hoger, hoe meer er geluk en geld zal zijn in het volgende jaar. Bij elke ingrediënt dat je vastgrijpt, hoort een bepaalde Chinese uitroep en wens, maar als je met overtuiging 'Gelukkig Nieuwjaar' gilt (hoe luider, hoe beter) is dat ook een goed voorteken. Ten slotte roep je tijdens het opgooien ook 'Lo Hei'.

Al dat hoog opgooien zorgt voor een hoop rommel op tafel en op de vloer, maar dat deert niet, het is feest. Smakelijk.
Dit artikel afdrukken