De 1.678 Inwoners van Nij Beets brachten binnen twee weken €50.000 bij elkaar om een herstart van hun supermarkt mogelijk te maken. De Spar in hun dorp ging in december failliet. De crowdfundingsactie kon op veel bijval rekenen. Een derde van de huishoudens doet mee, met een minimale inleg van €50.

'Mag het een beetje minder zijn?'
"De actiebereidheid was overweldigend en het bedrag dat we nodig hebben, werd zwaar overtekend", zegt Alexander Hanewinkel, een van de initiatiefnemers op Distrifood. Daarom hebben de initiatiefnemers sommige van hun funders gevraagd juist minder te doneren, zodat er plaats was voor zoveel mogelijk deelnemers. "Hoe groter het draagvlak, hoe meer klandizie". Uiteindelijk doen 220 huishoudens mee.

Klanten zijn aandeelhouders
De crowdfunders krijgen de komende 5 jaar hun inleg terugbetaald, met 3% rente. Op 26 november gaat de winkel, een voormalige Spar, weer open. De nieuwe ondernemer, Sjoerd Fennema, is van plan zijn aanbod in nauwe afstemming met zijn klanten, die tevens zijn aandeelhouders zijn, samen te stellen. Het basisassortiment is vers vlees, groente, fruit en zuivel. "Wolle jo mear biologysk, dan doch ik dat. En wat jo net yn It assortiment fine kinne, bestel ik", belooft Fennema op sa24. In het Nederlands: "Wil je meer biologisch, dan doe ik dat. En wat je niet in het assortiment kunt vinden, bestel ik."

Fotocredits: Fotocredits: 'Spar Tolsma', Nij Beets, Spar Tolsma via Facebook
Dit artikel afdrukken