13
Fotocredits: Ministerie van LNV, FlippyFlink, Wikimedia

Flash Perspectief‘Bij Landbouwministerie is vakkennis niet nodig’

In een zure, maar voor buitenstaanders vermakelijke column schrijft boerin en akkerbouwvoorvrouw van LTO Nederland Tineke de Vries over een personeelsadvertentie van het ministerie van Landbouw (LNV). Het ministerie zocht een heuse senior beleidsmedewerker gewasbescherming. De Vries zakt de moed in de schoenen omdat ze weet dat boerenkool, sla, bieten, aardappelen en zelfs biologische appelen niet zonder gewasbescherming kunnen. Het ministerie wil "de emissies terugdringen naar nul".

Daarmee is "de toon gezet", schrijft De Vries. "Gewasbescherming dient geen doel, maar is een probleem. Stevig optreden zal die boeren leren. Bovendien 'onderhoud je contacten met collega’s, ngo’s, waterschappen en sectorpartijen'. In die volgorde dus. Maar nu komt het. In de functie-eisen staat dat je minimaal drie jaar ervaring nodig hebt als beleidsmedewerker bij een ministerie, maar dat inhoudelijke kennis van het dossier niet noodzakelijk is."

Ze vraagt zich af hoe een ministerie beleid kan maken zonder kennis. Beleid maak je in samenwerking met ondernemende mensen met vakkennis waar je het voor maakt; het moet immers wel kunnen. Samen zoek je naar wat kan om een serieus stappenplan te maken om van een hoog pesticidengebruik nu naar nul te komen. Het ministerie maakte met de advertentie duidelijk niet te snappen hoe het spel werkt.

Voorzitter Sjoukje Heimovaara van de Wageningse Universiteit leek het betoog van De Vries te steunen, maar trok haar steun ook schielijk weer in. Volgens haar zitten er ook mensen op het ministerie die nog ingehuurd zijn omdat ze wel wat weten.

Nieuwe Oogst - 'Vacature bij landbouwministerie, inhoudelijke kennis niet noodzakelijk', 8 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 8 dec '23
  • 20:54

Helaas niets nieuws, heb het zelf tijdens hoorzitting mogen meemaken. Wetgeving met als basis het I&R (identificatie & registratie) systeem moest nog worden uitgelegd wat het I&R systeem was van onze zijde.

Ook bij overheid gelieerde instanties was hetzelfde probleem, zo hebben juristen vaak ook geen achtergrondkennis (artikel uit "veeteelt" werd als wetenschappelijk opgevoerd) en dat beperkt sterkt de opties en leidt tot Rechtszaken.

Zeker zitten er goede mensen en heb ik pech gehad, alleen als je het nu zelfs in vacatures plaatst twijfel ik of het nog goed komt.
Ambtenaren zonder inzicht leidt tot beleid zonder uitzicht. Toch tijd voor die nieuwe bestuurscultuur.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 8 dec '23
  • 21:13

BO en TKI middelen worden netjes jaar in jaar uit bij WUR weggezet. Vooral bij DLO. het gaat om een paar honderd miljoen euro. Vooral marktverstorend want 'altijd onderhands gegund'. Ondertussen inderdaad minder inhoudelijke kennis bij LNV. Net als Arend Van 't Oever vind ik dat ook zorgelijk. Maar net zo zorgelijk zijn die tientallen miljoenen BO middelen. Het systeem moet keihard op de schop. Sjoukje, heeft het zelf nog niet door. Natuurlijk mag ze niet 'vrij' op X zeggen wat ze wil.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #3
  • 8 dec '23
  • 21:57

En dan vinden ze het gek, dat de boeren de overheid niet vertrouwen.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #4
  • 8 dec '23
  • 22:12

Mbt waterschade 22 augustus 2002 was de kennis op LNV ook niet om over naar huis te schrijven, kan ik uit ervaring vertellen. Wat ik ook deed, qua bezwaren, etc... ook samen met anderen incl. een WOB-verzoek en zelfs een advocaat in de arm nemen, maar concluderen dat deze kafkaëske strijd niet te winnen was. Ik heb alles nog liggen.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #5
  • 8 dec '23
  • 22:19

Zorgelijk.
Heel zorgelijk.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.