Het is me niet bekend of men van appels en uien veel hoofd pijn krijgt terwijl beide relatief veel quercertine bevatten.
Waarom sommige mensen binnen een half uur na het drinken van 1 of 2 glazen rode wijn al fikse hoofdpijn krijgen, was lang een raadsel. Verschillende stoffen, zoals tannines, sulfieten, fenolische flavonoïden en biogene aminen hebben allemaal onder verdenking gestaan, maar dé boosdoener bleef onduidelijk.
Amerikaanse onderzoekers deden een nieuwe poging. Zij namen de fenolische flavonoïden nogmaals onder de loep.
Eerst even een lesje biochemie. Als mensen wijn drinken, wordt de alcohol in 2 stappen omgezet in acetaat. De eerste stap zet ethanol (de scheikundige naam voor alcohol) om in acetaldehyde, dat giftig is. De tweede stap zet acetaldehyde om in het onschadelijke acetaat.
De onderzoekers ontdekten dat quercetine glucuronide, een metaboliet van de flavanol quercetine, het enzym blokkeert dat acetaldehyde omzet in acetaat. Daardoor zou het giftige acetaldehyde zich op kunnen bouwen in het bloed, met hoofdpijn tot gevolg. De kleurstof quercetine zit veel in rode wijn maar niet veel in andere dranken, dus het zou een elegante verklaring zijn.
Het onderzoeksteam is van plan om de theorie te toetsen in een klinische trial, waarbij diverse rode wijnen met uiteenlopende hoeveelheden quercetine op mensen zullen worden getest.
Het is me niet bekend of men van appels en uien veel hoofd pijn krijgt terwijl beide relatief veel quercertine bevatten.
Is de kwaliteit van de wijn ook meegenomen in het onderzoek? Quercetine beschermt de mitochondriën, dus goed tegen veroudering. Even een compleet lesje quercetine.
Er is op het onderzoek best e.e.a. aan te merken. Bijvoorbeeld dat Cabernet sauvignon de hoogste hoeveelheid quercetine zou hebben. De onderzoekers verwijzen naar een onderzoek 'A Standard Red Wine: Monomeric Phenolic Analysis of Commercial Cabernet Sauvignon Wines'. Daarin is alleen de in de VS verkochte rode wijnen onderzocht: 'The 21 highest volume Cabernet Sauvignon wines, representing 17% of all red wines sold in US supermarkets (and over two million 9-L cases), were selected based on 1995 WINESCAN data reports.' Op basis van een onderzoek uit 1995!
Inmiddels is bekend dat quercetine het meeste voorkomt in Syrah Bhagwat,S.et al, (2014) en in mijn artikeltje over quercetine staat een leuk vergelijk met Syrah en kappertjes.
Ik heb de wijsheid niet in pacht maar deed uitgebreid onderzoek naar hoofdpijn, direct na het drinken van één glas wijn. Ik denk dat dat meer artikeltje soelaas biedt.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.