20
Fotocredits: 'Grutto wallpaper', Remy Remmerswaal

Flash Dagelijkse KostPlanetProof zuivel is greenwashing, zegt de reclamerechtbank

Ex-milieuminister en natuurbeschermer Pieter Winsemius schreef dit voorjaar in Trouw dat het PlanetProof-keurmerk de consument bedot. Boeren die hun melk volgens de eisen van het keurmerk leveren, kregen een extra beloning omdat het goed zou zijn voor de weidevogels en in het bijzonder de grutto. Volgens Winsemius bevordert het echter de verdere intensivering van de landbouw. Volgens hem is de grassoort (Engels raaigras) van Planet Proof-boeren "een moordaanslag op de grutto". De spelregels moeten veranderd worden, zei Winsemius anders "is het wat biodiversiteitsherstel betreft een klassiek geval van greenwashing: goede sier maken met gebakken lucht.”

Gistermiddag liet de Vogelbescherming weten dat de zaak die de organisatie tegen PlanetProof had aangespannen bij de Reclame Code Commissie tot een uitspraak in het voordeel van Winsemius heeft geleid. Planet Proof leidt tot biodiversiteitsverlies in de Nederlandse weiden en pakt daarom juist negatief uit voor de vogelstand. De organisatie wijst erop dat ook het private kwaliteitslabel 'Beter voor Natuur & Boer' van Albert Heijn zich zou moeten bezinnen op zijn claims.

De uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) is nog niet verschenen. De RCC heeft niet de status van rechter, maar is een organisatie die via zelfregulering adverteerders en hun claims op het rechte pad houdt zodat een gang naar de echte rechtbank overbodig wordt en conflicten met meer expertise kunnen worden beoordeeld. Doorgaans houden adverteerders zich aan de uitspraken van de RCC.

Reeds in 2020 maakte op Foodlog de jonge melkveehouder Chris van Bruggen bezwaar tegen PlanetProof met precies dezelfde argumenten: PlanetProof schaadt de Nederlandse weidenatuur omdat het vooral het vergrootglas legt op koolstofemissies. De norm keert zich als het ware tegen zijn doel omdat de makers niet de juiste variabelen hebben gekozen om op te sturen.

Vogelbescherming - Reclame Code Commissie: 'On the way to PlanetProof' maakt onjuiste natuurclaim?, 9 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 9 nov '23
  • 13:58

De Stichting Milieukeur, eigenaar van PlanetProof is het niet met het oordeel van de RCC eens. In een zojuist uitgebracht persbericht zegt de organisatie:

SMK heeft kennisgenomen van het persbericht van diverse natuurorganisaties waarin ze aangeven dat het Topkeurmerk On the way to PlanetProof onvoldoende bijdraagt aan natuur en biodiversiteit. SMK verwelkomt de oproep om in de eisen van het keurmerk voor melkveehouders beter rekening te houden met weidevogels. Dit is met de huidige eisen ook nu al mogelijk, zo blijkt in de praktijk.

De aanleiding voor de oproep is de uitspraak van de Reclame Code Commissie over een tv-spot van On the way to PlanetProof. De Reclame Code Commissie stelt dat voor zuivelproducten de claim van On the way to PlanetProof op het punt van natuur onvoldoende is aangetoond. De uitspraak doet in de ogen van SMK geen recht aan de bovenwettelijke inspanningen van boeren op het gebied van natuur, klimaat en dier. De data om de claim ‘betere keuze voor natuur’ te onderbouwen zijn bekend. SMK gaat daarom naar aanleiding van de uitspraak in hoger beroep.

Integraal keurmerk
On the way to PlanetProof staat voor de integrale verduurzaming op gebied van natuur, klimaat en dier waarbij gewerkt wordt aan verduurzaming op meerdere thema’s in alle schakels van de productieketen. Keurmerkhouders voldoen aan bovenwettelijke eisen op het gebied van natuur, zoals blijvend grasland, kruidenrijk grasland, dierenwelzijn en diergezondheid en criteria op gebied van stikstofbodemoverschot, CO2 emissie en ammoniakuitstoot. Deze en meer criteria zijn beschreven in het certificatieschema.
De natuurorganisaties stellen dat het keurmerk te veel nadruk legt op reductie van broeikasgasemissie en intensivering, hetgeen nadelig zou zijn voor de natuurwaarden. Deze stellingname is niet gebaseerd op de uitspraak van de Reclame Code Commissie. SMK kan op basis van data aantonen dat het keurmerk juist bevorderlijk is voor de combinatie van natuur én klimaat én ook dierenwelzijn.

Vrijstellingregeling voor weidevogel melkveehouders
Boeren die extra aandacht geven aan weidevogelbeheer kunnen voldoen aan de eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof. Bij arealen extensief grasland groter dan 10% komt een bedrijf in aanmerking voor een vrijstellingsregeling op de broeikasgasemissienorm, die hiervoor juist is ingesteld. Er nemen op dit moment 12 ‘weidevogel’ melkveehouders deel aan On the way to PlanetProof die gebruik kunnen maken van deze vrijstelling.

Ambitie verhoging weidevogelbeheer
Het is belangrijk dat natuurorganisaties aandacht blijven vragen voor ambitie verhoging binnen alle keurmerken. SMK nodigt natuurorganisaties uit om nader in gesprek te gaan over het verbeteren van de omstandigheden voor weidevogels binnen On the way to PlanetProof. Bij elke herziening is er voor alle stakeholders de gelegenheid om inbreng te geven voor verbetering. Het College van Deskundigen van SMK, waarin ook natuurorganisaties zijn vertegenwoordigd, besluit uiteindelijk over de eisen van het keurmerk.

Topkeurmerk
Het is een Topkeurmerk volgens Milieu Centraal, en is dus aangemerkt als ambitieus, betrouwbaar en transparant. Vandaar dat het de betere keuze is voor de consument om te kiezen voor producten met het Topkeurmerk ten opzichte van producten die niet het keurmerk dragen.


De organisatie gaat voorbij aan de kritiek van de klagers dat een hoge output per hectare leidt tot een betere klimaatperformance maar ook tot lokale verschraling van de biodiversiteit. Dat is een tamelijk feitelijke constatering die niet op te lossen. Het is nl. domweg een goodness paradox.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #3
  • 9 nov '23
  • 21:07

Staat de kop niet haaks op het artikel?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 9 nov '23
  • 21:30

Kun je uitleggen waarom je dat suggereert, Wouter?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #5
  • 9 nov '23
  • 21:42

De tekst zegt dat de RCC Winsemius gelijk gaat geven met zijn beschuldiging dat Planet Proof zuivel greenwashing is, maar de kop stelt dat het volgens de RCC géén greenwashing is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.