15
Fotocredits: ‘Suiker en vet’, condesign

Flash VoedselketenAnti-vet advies WHO klopt niet met stand wetenschap

Als je ouder bent dan een jaar of 45 dan weet je nog dat het Voedingscentrum ooit de campagne 'Let op vet' bracht. Vrijwel alle sporen van die campagne zijn van het Internet verdwenen. Ze stammen uit een tijd waarin wetenschappers nog dachten dat vet ons eerst dik en daarna ziek maakt. Het zette de industrie aan tot alternatieven voor vet voedsel in de vorm van light producten op basis van koolhydraten.

Een aantal gerenommeerde onderzoekers veegt in een recente publicatie in The American Journal of Clinical Nutrition de vloer aan met die gedachte. In de late 20e eeuw werden wereldwijd voedingsrichtlijnen gepromoot die een vetarm dieet aanbevolen. Dat advies was gebaseerd op de gedachte dat voedingsvet, de meest energierijke macronutriënt, tot overmatige gewichtstoename leidt. Inmiddels weten onderzoekers dat de wetenschap fout zat. Uit inmiddels robuuste bewijzen blijkt dat er geen direct verband is tussen voedingsvet en lichaamsvet. Bovendien kan het vervangen van onverzadigd vet door koolhydraten meer insulineresistentie en hart- en vaatziekten veroorzaken, vooral bij mensen die daar sowieso al meer last van hebben.

De onderzoekers - waaronder Walter Willett en Frank Hu van Harvard en de koolhydratenexpert David Ludwig - zeggen dat de aanbeveling van de WHO om de inname van vet onder de 30% te brengen onverstandig is en heroverwogen zou moeten worden.

ScienceDirect - Just a moment..., 17 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 17 okt '23
  • 16:48

Zoals diegenen die de sociale media volgen al begrepen hebben, is het laatste woord daar nog lang niet over gezegd. Discussie tussen Dr Mercola en Dr Eric Westman. Het lijkt verstandig om rekening te houden met de individuele verschillen van mensen onderling.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 17 okt '23
  • 18:01

En dan ook nog te bedenken dat in de eerste aanval op vet, zo eind jaren zestig, ook het consumeren van vette vis werd afgeraden door de ‘wetenschap’...

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 17 okt '23
  • 18:48

Theo #2 en wat er dan aan vet nog overbleef, bevatte toen veel transvetten.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #4
  • 17 okt '23
  • 22:47

Waarom is het toch zo dat 'de wetenschap' zomaar decennialang wegkomt met het vertellen van klinkklare gevaarlijke onzin, onderwijl critici vakkundig de mond snoerend? Hoeveel miljoenen zieken en doden heeft dit wel niet opgeleverd? De geloofwaardigheid van het WHO gaat lekker door het putje zo. Of zoals ik eens hoorde van een wijs man: als je het tegenovergestelde van de adviezen van dit soort instanties doet, heb je meer kans om dichter bij de waarheid te zitten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 17 okt '23
  • 23:24

#1, James, de heer Mercola geldt op Wikipedia nou niet echt als een serieuze bron.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.