Voor Nederlanders is niets normaler dan boter op je boterham. Of halvarine, maar dat noemen we voor het gemak ook maar boter. Hoe laat je anders je hagelslag plakken aan je boterham? In andere delen van de wereld ligt dit anders. Zo smeren Amerikanen bijvoorbeeld liever mayonaise op hun brood.
Voor Guardian-columnist Arwa Mahdawi werd dit duidelijk toen ze op TikTok een Amerikaanse influencer zag die de rare Europese gewoonte had ontdekt om boter op brood te smeren. In de video raadt ze haar kijkers aan om het ook eens te proberen. “It’s actually so good.” Gewoon boter op je brood, zonder al dat gedoe van die vorige TikTok-trend, het 'butterboard', waar je een stukje brood door van toppings voorziene boter op een plank haalt.
Wat Mahdawi betreft komt het allemaal door de kwaliteit van de Amerikaanse boter. De Verenigde Staten houdt er lossere regels op na rondom wat ‘boter’ mag heten. Europese boter moet een hoger percentage botervet hebben dan Amerikaanse boter en is daardoor veel smaakvoller. Amerikaanse boter is gemaakt om mee te koken en voegt niet veel toe aan een belegde boterham.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.