13
Fotocredits: 'Vegetarische burger', Annika de Jong voor FL Media

Flash Dagelijkse KostStudentenleven vleesvrij van start

Vaste prik tijdens de jaarlijkse introductieweek (AID) van de Wageningen Universiteit is de AID-barbecue. Waar menigeen bij een barbecue aan stapels vlees denkt, ziet dat er in Wageningen toch heel anders uit. In lijn met de tijdgeest is de barbecue (bijna) helemaal vega. Het past bij het duurzame karakter dat de WUR graag wil uitstralen. Studenten doen er niet meer moeilijk over. Zij eten zonder klagen de vegaworsten en -burgers.

Toch bieden twee studieverenigingen nog dapper verzet. Bij Dierwetenschappen en Agrotechnologie, 2 studieverenigingen met banden met de dierhouderij, legden echt vlees op de gril.

Vorig jaar was er nog ludiek protest door alumni. “Het voelt alsof de diersector compleet gecanceld wordt, terwijl er zó veel WUR-alumni zijn die zich samen met veehouders elke dag keihard inspannen voor een duurzamer en diervriendelijker dierhouderij”, klonk het toen.

Hoe graag Wageningen zich ook op de borst zou willen kloppen, vegetarisch blijkt het nieuwe normaal bij de introductieweken van de universiteiten. Ook in Delft, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam leren de nieuwe studenten op een vleesvrije manier het studentenleven kennen.

Vega/vlees-kwestie niet meer zo hot op AID-BBQ - Resource online, 25 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 26 aug '23
  • 16:55

Heel goed dat Dierwetenschappen en Agrotechnologie (nog?) dapper weerstand bieden tegen het cancelen van de veehouderijsector door WUR.

Anderzijds, als die vega-trend doorzet, waarom dan nog een barbecue met die vage 'vleesvervangers'? Maak dan gewoon een vega-buffet met salades, hartige taarten, bonenschotels, kaassaus, eieren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 26 aug '23
  • 21:04

Eieren en kaas? Dat levert vlees op. Hoe wil je dat in het verhaal laten passen?

En dat neemt niet weg dat onze vlees- en andere dierconsumptie alle grenzen overschreden heeft.

De vraag is vooral: hoe vertel je het verhaal?

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 26 aug '23
  • 22:57

Dick Veerman Zolang er nog volksstammen beweren vegetariër (of vegetarisch, de gruwel) te zijn, maar wel vis, schaal- en schelpdieren eten of zelfs kip (wand das togg geen vlees?) denk ik dat er nog een hoop te winnen valt buiten de eieren en kaas. Ik doe aan die gekkigheid trouwens niet mee, als ik vegetarisch wil eten, eet ik planten.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 27 aug '23
  • 10:06

Dick (#2). ik hoef dat niet 'in het verhaal te passen', ik ben geen vegetariër.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 27 aug '23
  • 10:59

Carolien, dat waag ik te betwijfelen: er vestigt zich een discours waar jij straks aan gehouden wordt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.