22
Fotocredits: Piet Adema, Martijn Beekman

Flash VoedselketenZeventien mei Uur U voor Landbouwakkoord

LTO Nederland vindt het concept Landbouwakkoord onvoldoende. Dat staat in een bericht op Nieuwe Oogst. De redenen blijven vaag; LTO zegt dat op alle grote thema's graten in de keel blijven steken, maar licht die niet toe.

De tekst biedt volgens LTO "onvoldoende wenkend perspectief om tot doorrekening over te gaan". De kritiek op het concept zou ook door andere gesprekspartners van minister Piet Adema van LNV worden gedeeld. Daarom wil LTO de kans op het akkoord nog niet meteen opblazen. Als de minister en schrijver-voorzitter van akkoord Chris Kalden hun best doen en op woensdag 17 mei een tekst hebben die wel voldoet aan de wensen van LTO is een akkoord nog denkbaar. Het concept akkoord kan vervolgens worden doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) of gaat definitief de kachel in als de grootste boerenkoepel er geen heil in ziet.

In dat geval is het verder aan de markt om commercieel perspectieven te creëren voor de Nederlandse boer die tegen hogere kosten dan zijn collega's in omliggende landen produceert. Het zittende kabinet lijkt van plan om kostenverzwarende maatregelen zonder pardon op te leggen als een akkoord niet mogelijk blijkt. Net als zijn voorganger Staghouwer, zal Adema in dat geval falen in het creëren van perspectief voor boeren in het vergroenende en bouwende Nederland.

Nieuwe Oogst - LTO wijst voorlopig concept-Landbouwakkoord af, 8 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 9 mei '23
  • 7:51

Er zijn uitgebreide analyses in de kranten verschenen (zie Trouw en het Financieele Dagblad) over een onduidelijk nieuwsfeit.

De kale werkelijkheid blijft dat LTO vrijwel niets over de inhoud van haar werkelijke motieven heeft prijsgegeven. Het lijkt er vooral op dat LTO Nederland vreest zijn achterban in de provincies te verliezen door een akkoord met ingrijpende verandering zonder financiële garanties. En die zijn niet te vinden in Nederland: daarvoor moet Den Haag aan tafel met vooral Duitse supermarkten (die het grootste deel van onze boerenproductie afzetten), wat een illusie is.

Dit gaat domweg over de onmogelijk om een sector die te duur is geworden toch nog perspectief te bieden en bedrijven weg te krijgen waar we ze niet meer willen. Iemand moet dat betalen en als het niet gaat, dan lukt niet. Misschien moet het perspectief dan ook in het buitenland worden gezocht, zei voorzitter Roy Meijer van de jonge boerenorganisatie NAJK gisteren in het Algemeen Dagblad.

Dan is wel van de belang dat de uitkoop van boeren - die Brussel inmiddels goed vindt - hen geen beroepsverbod elders in de EU oplevert

Gert van der Hoek
  • #2
  • 9 mei '23
  • 10:34

Waarschijnlijk heb ik niet opgelet, maar ik heb nooit begrepen wat nou de bedoeling was van dit beoogde landbouwakkoord? Een pot met geld verdelen? Met welk doel? "Boze boeren" te vriend houden?

Uit het verleden is mij is geen enkel akkoord of convenant bekend, dat echt wat opleverde voor het algemeen belang.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #3
  • 9 mei '23
  • 13:02

Een van de drie onderwerpen, waar LTO bijstelling van het concept eist, betreft de PAS-melders. LTO wenst, naar ik aanneem, zekerheid wat betreft hun legalisatie. De overheid kan legalisatie wel willen maar niet garanderen. Door de opkoopregeling worden met publieke middelen legale activiteiten beëindigd, maar het is zeer de vraag of daarmee op een andere plek dezelfde, maar illegale activiteiten kunnen worden gelegaliseerd, zeker in situaties waarin de depositie de KDW-overschrijdt. Of dat wettelijk mag wordt door deskundigen ernstig betwijfeld. Ik meen me te herinneren dat de Kamer het onwenselijk achtte om de Raad van State hierover advies te vragen. De regering ging in dat standpunt mee. Gevalletje ‘wat niet weet wat (voorlopig) niet deert’?

Gert #2 . De PAS was zo'n mislukt convenant. In ruil voor vergunningen beloofde de landbouw een stevige reductie van ammoniakemissie. We zitten nu met een flink aantal onterecht verleende vergunningen, omdat die reductie er niet kwam. Met alle gevolgen van dien. Helaas is ons lerend vermogen niet groot.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 9 mei '23
  • 17:15

#2 De regering wil voor hun eigen genoegdoening met een gesust geweten de strop kunnen aanhalen. Daar is het zogenaamd "landbouwakkoord" voor. En nergens anders.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #5
  • 9 mei '23
  • 23:44

"Dit gaat domweg over de onmogelijk om een sector die te duur is geworden toch nog perspectief te bieden"

Ik hoor hier op Foodlog zeggen dat we de beste grond hebben die er is en ook nog de beste kennis, hoe komt het dan dat we geen producten maken die met gemak de concurrentie met een mindere kwaliteit aankunnen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.