15
Fotocredits: 'Ooievaarsnets', Annika de Jong voor FLmedia

FlashOoievaars zijn niet zo schattig

Zo goed als uitgestorven was de vogel in de jaren 60. Ook 20 jaar geleden was het bijzonder om een ooievaar te zien. Tegenwoordig kijk je niet meer gek op als er een tiental door een weiland paradeert. Al zit de verwondering er bij een groot aantal mensen nog ingebakken.

Voor de meeste Nederlanders heeft de ooievaar dan ook een hoog aaibaarheidsgehalte. Toch is er ook een groep minder blij met al die 'schattige' ooievaars, het is namelijk een rover. In de Lopikerwaard somt Gijs van Kempen op wat ze allemaal eten: "Kuikens, amfibieën en zelfs jonge hazen". Kuikens van weidevogels, om precies te zijn. Nu het met grootste deel van de weidevogels niet even goed gaat, is elk kuiken dat verdwijnt er eigenlijk een teveel. Ook verwilderde huiskatten staan hoog op het 'schurkenlijstje' van de Lopikerwaard.

Om de weidevogel in de Lopikerwaard te beschermen trekt een bont gezelschap nu met elkaar op variërend van jagers tot natuur- en vogelgroepen. Een unieke samenwerking, noemen ze het zelf. Waar ze felle discussies hadden verwacht, vonden ze elkaar juist. Nu het publiek nog meekrijgen als je ooievaars en verwilderde huiskatten wilt aanpakken.

AD - Waarom wij misschien toch minder blij moeten zijn met al die 'schattige' ooievaars, 3 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 3 apr '23
  • 17:48

De natuur staat op omvallen volgens de groene lobby.
Hoe komt het dan dat er veel meer ooievaars, bevers, dassen, ganzen etc. zijn.
Ik kan dit niet rijmen of is die uitspraak gewoon een holle frase.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 3 apr '23
  • 18:47

N, wellicht wil Ben Koks uitleggen waarom er meer ooievaars zijn en of dat een goed teken is.

Van een wandeling met hem en Hermen Vreugdenhil leerde ik dat een helemaal niet zo handig natuurbeleid tot eenzijdig veel bevers leidt. Ik begreep dat dat juist helemaal niet zo blijmakend is als het aankomt op biodiversiteit.

Ben Koks
Ben Koks ecologie en akkerbouw
  • #3
  • 3 apr '23
  • 21:14

Kwam ooit met grote regelmaat voor veldwerk langs de Elbe en dan kwam je automatisch langs Rühstädt. Het dorp van de ooievaars. Altijd onder de indruk van het onderzoek dat ze daar deden en dieetkeuze van deze vogels was gevarieerd. Vingen feitelijk alles wat ze voor de snavel kregen. Voornamelijk veel sprinkhanen en krekels dus! Ook in Sahellanden waar ik kwam vaak slaapplaatsen van ooievaar bezocht en daar ook voornamelijk sprinkhanen, de boeren daar beschouwen ze als vrienden. In Nederland is deze variatie in onze grasland grotendeels exit en als ze kans krijgen pakken ze jonge hazen en pullen van weidevogels. Hap, slik en weg, zo simpel gaat dus. Wat veel mensen echter niet goed in de gaten hebben dat het vaak gebeurd tijdens het maaien van gras. Wie wel eens achter een cyclomaaier of een Big M heeft aangelopen ziet direct waarom ooievaars daar lopen. Kikkers, mollen, veldmuizen, verminkte pullen van weidevogels en jonge hazen die daar liggen. Ook kleine mantelmeeuwen, buizerds en het paartje rode wouwen die hier op af komen zijn de facto ‘incidenten-volgers’. Dit kun je feitelijk geen predatie meer noemen, maar eerder het opruimen van dode en verminkte beesten.

Ga eens in Rühstädt kijken beste mensen, dan zal de blik over ooievaars eerder verbreden dan vernauwen , zie deze link. Mensen die zich serieus zorgen maken over weidevogels zouden zich eerder druk moeten maken over een andere manier van landgebruik dan zich jaarlijks – als ware een ritueel – druk te maken over vermeende vormen van predatie.

Ben het overigens met de kop van het stukje eens, ooievaars zijn inderdaad niet schattig, net als de rest van de wilde natuur waar wij tussen leven..

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 3 apr '23
  • 23:13

Ben, dank voor je uitleg: er zijn te weinig insecten voor de ooievaars. Maar waar komen al die ooievaars vandaan als er eigenlijk te weinig te eten voor hen is?

Is het alleen het maaien dat veranderd is en ooievaars een snackbar biedt? Dat lijkt me te kort door de bocht.

Ben Koks
Ben Koks ecologie en akkerbouw
  • #5
  • 4 apr '23
  • 8:45

dat is (deels) ook te kort door de bocht Dick, alsmede het eventuele belang van weidevogelpullen op het menu (zijn er in grote delen van verspreidingsgebied ooievaars niet eens en bovenal in een gelimiteerd deel van het jaar beschikbaar). Jaarlijkse overleving zou ook wel een verbeterd kunnen zijn, deel van 'onze' vogels zit de hele winter op Spaanse vuilnisbelten en het zou me niets verbazen dat wormen in grote delen van het seizoen in Nederland aanvullend voer zijn. Ik ken geen goede studies uit Nederland op dit vlak.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.