FlashNederlands consortium brengt risico’s plantaardige voeding in kaart
De consumptie van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel neemt toe. Al zou je het aan alle promotie voor veganisme niet zeggen, toch zijn er instanties die vinden dat het gebruik van nieuwe plantaardige ingrediënten risico’s met zich mee kan brengen. Het is ook geen gek idee, want nieuwe producten kunnen theoretisch altijd nieuwe gevaren met zich meebrengen. Dat geldt met name voor microbiële risico's.
Daarom gaat een publiek-privaat consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen ‘nieuwe’ plantaardige voeding tegen het licht houden. Onder andere Wageningen UR, NIZO food research, Arla (zuivel), FrieslandCampina (zuivel) en Cosun (bieten en aardappelen) zijn betrokken. Bij de huidige onderzoeksronde zullen meer dan 80 plantaardige ingrediënten worden onderzocht. De Topsector Agri & Food ondersteunt het project financieel.
Het idee is om erachter te komen welke microben veel voorkomen in plantaardige ingrediënten. Ook willen de onderzoekers weten in welke mate de microben de verwerking overleven en welke risico’s er zijn voor de groei van microben en toxines in voedingsmiddelen.
Plantaardige eiwitten kunnen onbekende stoffen en organismen bevatten. Dit komt omdat ze afkomstig zijn van gewassen die dichtbij of in de bodem groeien. Er kunnen risico’s ontstaan door sporenvormende bacteriën die warmtebehandelingen overleven. Tijdens oogst, bewaring en verwerking kunnen microben hun kans grijpen. Het onderzoek wil de mogelijke microbiële verontreinigingen van nieuwe plantaardige ingrediënten in kaart brengen omdat er nog weinig over bekend is.