35
Fotocredits: 'Campagnebeeld', geensuikertaksindeboomgaard.nl

FlashSapsector start petitie tegen suikertaks

Onder aanvoering van sapproducent Flevosap komt de Nederlandse sapsector in het geweer tegen de suikertaks. Een suikertaks, waar de Tweede Kamer volgende week over stemt, is bedoeld om consumenten te stimuleren een gezondere keuze te maken. Voor frisdrank zonder suiker bijvoorbeeld. Een volstrekt oneerlijke vergelijking, vinden de sapmakers. De inhoud van hun flessen groeit aan de boom, rijpt onder de zon, bestaat uit 100% geperst fruit zonder toevoegingen. Maar frisdrank komt uit de fabriek.

En dus starten Flevosap, 'sLandsBeste, Schulp, Van Kempen Fruitsappen, De Appelaere en Appeven Fruitsappen een petitie. Consumenten die ook vinden dat fruitsappen geen extra heffing verdienen (want waarom dan suikerrijke zuiveldranken, snoep, chocola en koek niet ook?) kunnen dat kenbaar maken op de 'actiewebsite' www.geensuikertaksindeboomgaard.nl. Andere acties zijn nog in voorbereiding.

Bij voldoende handtekeningen zal de petitie aangeboden worden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Hoe ver dat doel nog in de toekomst ligt, is jammer genoeg niet inzichtelijk. Voor de invoering van de suikertaks staat 1 januari 2023 op de rol.

Nutrition Insight - ?No sugar tax in the orchard?: Flevosap calls for fruit juice exemption in Dutch health law, 5 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 5 nov '22
  • 18:50

Vruchtensap is een gezond drankje dat wordt gemaakt door extractie of persing van de natuurlijke vloeistof aanwezig in fruit en groenten.

Ja, het is een bron van vrije suikers, maar bevat ook nuttige micronutriënten en plantaardige bioactieve stoffen. In het VK, Spanje, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Hongarije en Ierland telt één portie vruchtensap zelfs mee voor de dagelijkse aanbevelingen voor groenten en fruit.

De Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025 staan toe dat tot de helft van de aanbevolen dagelijkse fruitinname wordt vervangen door vruchtensap.

In andere landen, waaronder notabene NEDERLAND, wordt vruchtensap echter geclassificeerd als een suikerhoudende drank en ontraden.

Een prospectieve cohort studie onder meer dan 34.000 volwassenen in ons land toonde aan dat het drinken van maximaal één glas vruchtensap van 150 ml per dag significant werd geassocieerd met een 12-17% verlaagd risico op hart en vaatziekten, en een 20-24% verlaagd risico op een beroerte.

Wat zijn dat voor mensen die ontraders?

Er bestaat geen enkele reden om een matige consumptie (dagelijks 75-225 ml) van vruchtensap binnen een evenwichtige voeding te ontmoedigen of om vruchtensap als een suikerhoudende drank bij het monster frisdrank in te delen. Vraag het maar aan uw pancreas.

Leve de sapsector — teken de petitie!

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 5 nov '22
  • 19:17

Yneke Kootstra, volgens de richtlijnen is alleen fruit nog aan te bevelen toch?

Hoe moet dit nou? Fruit of water. Meer mag niet meer.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 5 nov '22
  • 19:31

Ook al zijn een paar stuks fruit per dag heel gezond, de sap daarvan is toch ongezond. Niet eens zo zeer omdat en zo veel suiker en met name fructose zit, maar veel meer omdat die suiker niet meer verpakt zit in de bufferende moeilijker verteerbare cellen die als pulp overblijft. Juist die extractie zorgt voor het ongezonde omdat het sneller opgenomen wordt.

Voor de de vergeetachtigen en een enkele taalpurist nog even deze hyperlink.

Ik sta 100% achter een suikertaks waar juist ook die vruchtensuiker bommetjes mee geteld gaan worden.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 5 nov '22
  • 19:35

Er is ook een enorm groot verschil tussen de 'fruit'sappen die in het schap bij de frisdranken staan, de dubbelfrissen, appelsappen, jus d'oranges enz en de sapjes die in het koelvak staan, zoals coolbest, innocent(van de smoothies) alsook de echte vruchtensappen die idd, zoals sommige merken(ik weet het mer even niet die ik ken van het plaatselijke AGF winkeltje hier), zo van echt fruit geperst wordt, met hooguit water om het te verdunnen als aanvulling.
De winkels waar zo'n apparaat staan waar hele sinaasappelen in gaan en het sap onderaan in een flesje komt zouden dan dus ook een suikertaks moeten invoeren op die verse sinaasappels............

Als die clowns in Den Haag daar nog geen verschil in kunnen zien, laat ze dan gewoon accijns op suiker als grondstof gaan heffen, zoals vroeger, dan kokmt dat vanzelf in de prijzen van producten erbij waar suiker aan toegevoegd wordt

Yneke Kootstra 1
Yneke Kootstra 1 Humane gezondheid
  • #5
  • 5 nov '22
  • 21:40

Dick, ik ben het helemaal eens met de reactie van Ton #3. En inderdaad, vruchtensap hoort volgens de gezondheidsraad en voedingscentrum niet meer bij de eerste keuze.
Fruit is sowieso overrated. Lekker maar nergens voor nodig om meer dan dagelijks 2-3 porties te eten. In een glas sap gaat meer fruit. Om die reden al een afrader. En daarnaast zouden we alles wat we met een rietje naar binnen kunnen werken zoveel mogelijk moeten vermijden. Fruit kauwen, levert naast meer vezels en andere nutrienten, ook meer verzadiging.
Verder is fruitsap net zo slecht voor de tanden als frisdrank.

Ik heb er ooit eens, lang geleden al, een filmpje over gemaakt:
sinaasappelsap

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.