Vruchtensap is een gezond drankje dat wordt gemaakt door extractie of persing van de natuurlijke vloeistof aanwezig in fruit en groenten.
Ja, het is een bron van vrije suikers, maar bevat ook nuttige micronutriënten en plantaardige bioactieve stoffen. In het VK, Spanje, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Hongarije en Ierland telt één portie vruchtensap zelfs mee voor de dagelijkse aanbevelingen voor groenten en fruit.
De Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025 staan toe dat tot de helft van de aanbevolen dagelijkse fruitinname wordt vervangen door vruchtensap.
In andere landen, waaronder notabene NEDERLAND, wordt vruchtensap echter geclassificeerd als een suikerhoudende drank en ontraden.
Een prospectieve cohort studie onder meer dan 34.000 volwassenen in ons land toonde aan dat het drinken van maximaal één glas vruchtensap van 150 ml per dag significant werd geassocieerd met een 12-17% verlaagd risico op hart en vaatziekten, en een 20-24% verlaagd risico op een beroerte.
Wat zijn dat voor mensen die ontraders?
Er bestaat geen enkele reden om een matige consumptie (dagelijks 75-225 ml) van vruchtensap binnen een evenwichtige voeding te ontmoedigen of om vruchtensap als een suikerhoudende drank bij het monster frisdrank in te delen. Vraag het maar aan uw pancreas.
Leve de sapsector — teken de petitie!