15
Fotocredits: 'Akker met stroken', Annika de Jong voor FL Media

FlashAkkerbouwer verdient straks nog maar €6.500

Het gemiddelde inkomen van een akkerbouwer bedroeg de afgelopen 3 jaar €46.333. Maar dat inkomen dreigt te verschrompelen tot een schamele €6.493, schrijft boerenvakblad Boerderij. De oorzaak is een drietal voorgenomen (Europese) beleidsmaatregelen: geplande bufferstroken, verplichte bouwplanverruiming en minder GLB-premie.

De berekening is gemaakt door kennisplatform BO Akkerbouw, op basis van een gemiddeld bedrijf van 75 hectare. Zo'n bedrijf raakt door het instellen van bufferstroken van 3 meter 4% van zijn productieareaal kwijt, wat overeenkomt met een inkomstenderving die kan oplopen tot €16.500. De bouwplanverruiming houdt in dat in regio's met zand- en lössgronden een 1-op-4 rustgewasrotatie verplicht wordt, als onderdeel van het zevende actieprogramma nitraatrichtlijn. Dat neemt een hap van maximaal €18.750 uit de opbrengsten voor individuele akkerbouwers, afhankelijk van regio, bouwplan en bedrijfsomvang.

Last but not least gaat per 1 januari het nieuwe GLB in, met de nieuwe eco-regeling. Voor Nederlandse akkerbouwers gaat de gemiddelde GLB-premie naar verwachting met €4.590 per bedrijf omlaag. BO Akkerbouw merkt op dat lidstaten verschillend omgaan met de implementatie van de Europese beleidskaders. Dat zet de ene boer op achterstand ten opzichte van de andere en is volgens de wet eigenlijk oneerlijk.

, 14 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 15 okt '22
  • 12:38

Ik kan me niet voorstellen dat die berekening klopt. Ben erg benieuwd naar de onderbouwing van die berekening. Kan je al die door WUR gerekende percentages bij elkaar optellen? Heb inmiddels het artikel van NAK ook gelezen, en begrijp nu beter dat de veehouderij een grotere vinger in de pap heeft dan de akkerbouw. Zeer bijzonder als je een lagere veedichtheid beoogt. Zeer trieste toekomst voor de akkerbouw lijkt mij zo.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #3
  • 16 okt '22
  • 15:43

Waarom Ton Terlouw kan jij je dit niet voorstellen?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #4
  • 16 okt '22
  • 15:51

Jos

ik kan erg gewoon niet bij dat de overheid zo ongelofelijk dom is om dit soort maatregelen door te willen voeren

Ik kan mij ook niet voorstellen dat al die maatregelen gecumuleerd kunnen worden.

Tenzij er nog meer veehouderij pampering moet komen.

Vandaar dat ik om betere onderbouwing van de media berichten verzocht.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 16 okt '22
  • 18:38

Wat is er mis met het inkomen als 4% areaal als bufferstroken inleveren 16.500 euro inkomensderving betekent? Op de resterende 96% zou dan 387.750 euro verdiend worden. Bovendien zijn de stroken naast watergangen landbouwkundig niet het aantrekkelijkste. Blijkbaar zie ik het te simpel, dus in aansluiting bij Ton ( #1 ) graag een onderbouwing van de berekening.

4% grond kwijtraken aan bufferstroken van 3 meter breed betekent voor een bedrijf van 75 ha 10 km bufferstrook. Lijkt me een vrij unieke situatie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.