16
Fotocredits: 'Recreatief watergebruik', sevenpixx via Pixabay

FlashToch maar een watertaks?

In België bestaat het al lang. Een basistarief voor de hoeveelheid water die een gemiddeld huishouden per persoon nodig heeft, en een dubbel zo hoge 'comfortprijs' voor alles wat daarboven zit. Voor overmatig gebruik van drinkwater (uitgebreid de tuin sproeien, zwembad vullen) moet je gewoon meer afrekenen. Het is een knop waar Belgische consumenten zelf rechtstreeks aan kunnen draaien.

En dat resulteert er in dat een Vlaming gemiddeld maar 89 liter drinkwater per dag verbruikt. Een Nederlander zit op 125 liter per dag.

Handig dus, zo'n taks? Misschien is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar wel een die de Vewin, de vereniging van Drinkwaterbedrijven, serieus onderzoekt. Half september verschijnen de eerste resultaten van een onderzoek naar manieren om bewuster en duurzamer waterverbruik te stimuleren. En hoewel er nog meer serieuze opties zijn (zwaarder belasten van industrieel gebruik, beschikbaar water beter vasthouden, nieuwe bronnen aanwijzen en beschermen, bij woningbouw beter kijken naar de drinkwatervoorziening, hergebruiken van douche- en waswater (denk aan de hydraloop!) is en blijft zo'n 'prijsprikkel' als in België een effectief instrument.

Topics - Luxetaks voor drinkwater: plan van waterbedrijven moet zuinigheid stimuleren | Topics, 17 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 17 aug '22
  • 12:58

Jajajajaja, doe maar lekker die burger straffen en de grote bedrijven hun gang laten gaan. Wat dacht je van golfbanen? Ik ben het vaker niet dan wel eens met dergelijke activisten, maar hier geef ik ze een klein duimpje voor.
Wij moeten van onze tegels in de tuin af en alles groen maken, maar sproeien mogen we niet of we betalen er de hoofdprijs voor, terwijl grote bedrijven er lustig op los mogen verbruiken zonder belasting erover te betalen of recreatie zoals golfclubs mogen hun gang blijven gaan.
Pak eerst die grootverbruikers aan en 'straf' alleen die mensen die elke dag, soms zelfs 2 of meer keer willen douchen en die hun zwembadjes vullen, of zelfs diegenen die tegels in hun tuin hebben.
Bij onze woningbouw staat 'tuinliefhebber een pre' als er 1 leeg komt, maar ze kijken er nooit naar of er na enkele maanden ook werkelijk een tuinliefhebber woont, het zijn vaak aleen maar de BBQ liefhebbers die er wonen. En dan zou ik, de enige met een (moes)tuin in dit rijtje, 'gestraft' worden omdat ik het allemaal om de paar dagen even water wil geven?

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 17 aug '22
  • 14:47

Het is nu eenmaal niet mogelijk om te zien wat iemand met het water doet.
Maar weet een waterbedrijf eigenlijk wel of er 2 of 3 personen in jouw huis wonen?
Of dat een kind op zichzelf is gaan wonen?
Maar je zou eens kunnen kijken wat jullie aan water verbruiken, want de schatting is dat dit voor 2 personen 99 m³ zou zijn.

Mike Sermo
  • #3
  • 17 aug '22
  • 14:51

Informatie van onze overheid zelf!

Er is helemaal GEEN (drink)watertekort in Nederland!

Dit is een pure, zeer hardnekkige en uitgekookte belastings-verhoging campagne, om het Nederlandse drinkwater véél duurder te maken dan nodig is, en de consument extra geld uit de zak te kunnen 'kloppen'!

"Ons land heeft helemaal géén neerslagtekort, maar voert water te snel af"

Bronnen:

Nederland voert water te snel af.

Ons land heeft géén neerslagtekort, er valt juist meer neerslag.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 17 aug '22
  • 15:24

Mike, ik zag enkele dagen geleden zelfs ergens een berichtje uit 2018 dat er voor nog jaaaaaaaren water in de grond zit wat ze omhoog kunnen pompen.

Sytske, je belasting op het water, net als afvalverwerking enz wordt gebaseerd op het aantal mensen dat op je adres woont wat verdeeld wordt in 1 persoons of 2 of meer persoons huishoudens. Een gemeente, of de SVHW waar wij aan betalen hier in het westen, kijkt niet naar hoeveel personen er in een '2 of meer persoonshuishouden wonen', maar een waterbedrijfzou dan wel aan dergelijke gegevens kunnen komen indien ze het verbruik willen gaan meten, ze moeten dan wel. En dan kunnen ze zien of jij als 1 persoonshuishouden meer verbruikt dan gebruikelijk is.

NU doen ze dat, gelukkig nog niet, maar als een dergelijke controle ingevoerd zou worden, dan ga je ook die prive gegevens weer kwijtraken aan je waterbedrijf(Evides oa) en ik vind ook niet dat zo'n inbreuk op je privacy zou mogen. Liever zou ik zien dat de jaarlijkse belasting dan op het werkelijke aantal personen wonend op een adres berekend wordt, een 2 persoons huishouden betaald nu net zoveel als een gezin van 4,5 of meer in 1 huis.

Mike Sermo
  • #5
  • 17 aug '22
  • 16:00

#4

Beste Astrid,

Dit VVD kabinet is (uiteindelijke) van plan om alle waterbedrijven te privatiseren, dan vallen ook alle directeuren niet meer onder de 'Balkenende-norm' en kunnen de salarissen extreem stijgen.

Er werd zelfs (even) geopperd om drinkwater maar in flessen te gaan verkopen in winkels, en niet meer uit de kraan te laten komen.

Daarom bedenkt dit VVD kabinet allerlei valse argumenten en doortrapte listen om waterbedrijven toch te kunnen privatiseren.

De consument zal hiervoor een zeer hoge prijs gaan betalen, net zoals dit is gebeurd met de energiemarkt.

Zie dit schokkende en intrieste voorbeeld van de privatisering van de energiemarkt, die goed zou uitpakken voor de consumenten, want er zou meer concurrentie komen...

(Dit VVD kabinet/deze coalitie is niet meer te vertrouwen, mede door de vele ernstige schandalen).

Wij weten nu beter, de consumenten worden letterlijk bestolen, belogen en zelfs bedrogen, zie deze reportage:

'Klanten van failliete energiebedrijven krijgen niet de beste deal bij nieuwe leverancier.'

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.