14

FlashMaak sproeiwater en WC-water van douchewater

De natuur hergebruikt water in een eindeloze cyclus. Daar kunnen we wat van leren, dachten de bedenkers van de Hydraloop. Ze beginnen bescheiden en mikken op twee keer hergebruik op huishoudniveau.

Altijd goed drinkwater uit de kraan is steeds minder vanzelfsprekend en zelfs als het dat wel is, is het duurzaam om het zo effectief mogelijk te gebruiken.

De hydraloop kan zonder filters, membranen of chemicaliƫn het watergebruik in woningen en gebouwen met 45% verminderen. Het desinfecteert en zuivert water van bijvoorbeeld de douche, zodat het gebruikt kan worden om de WC door te spoelen, of de tuin te sproeien.

In Nederland is de Hydraloop nu nog niet rendabel, daar is ons water te goedkoop voor en het apparaat nog iets te duur.

Nederlandse Hydraloop laat de wereld zijn water twee keer gebruiken | Change Inc., 23 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #14
  • 29 jul '22
  • 8:28

Wouter #3 , Henric #9, het is ook goed tegen de mollen! Recht op de molshoop is het beste, maar als je tuintje niet te groot is kun je het ook volgens een rotatieschema doen. Ik ruik niet zo best meer, maar mijn vrouw meldt ook geen klachten.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #13
  • 28 jul '22
  • 7:46

#10

Dat merk je aan het versnellen van het compost proces. Althans als die dus al (wat) vertraagd was/is soort van door de vele C (Koolstof) en vaak ook lucht, te luchtig om proceswarmte voldoende goed te kunnen vasthouden.

Voorbeeld: Als wij de heg (geen buxus heg) snoeide op de boerderij dan ging er een groot volume in korte tijd de composthoop* op. Die 'mono' bult ging van zichzelf niet aan het composteren. Daar mengde ik dan gemaaid gras van het gazon van de gazonmaaier doorheen. Toevoegen van vocht o.a en ook N (Stikstof) om het proces te helpen.
gras is in de basis altijd een stikstof rijke plant die je toevoegt aan je compost hoop. Urine is een stikstof concentraat zeg maar en vooral 'nat'.

Composteren draait om aantal componenten op hoofdlijn:
1) C / N verhouding
2) Vochtigheid
3) Beluchting

Resulterend in een snel(ler) afbraak proces van goede homogene kwaliteit. In het proces moet het warm genoeg geweest zijn om zaden van planten te hebben geneutraliseerd voor kiemen later.
Over dit laatste heb je zelf thuis in de tuin veel invloed omdat je ervoor kan kiezen planten die in het zaad staan of nog gaan schieten niet aan je composthoop toe te voegen.
Te nat composteren maakt het proces vaak zuurstofloos. Dat laatste moet je willen voorkomen bij composteren. Waar water zit kan geen lucht (door)stromen.

*Nee, niet de mesthoop op. Die liet ik niet te groot worden omdat de ruimte daarvoor vaak wel vol kwam. Alsook dat het dan in m3 meetelt als mest in je mineralen boekhouding. Dat is niet handig voor je KPI van benuttingspercentage ;-).

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #12
  • 26 jul '22
  • 19:21

"Tijdens de Vierdaagsefeesten is urine ingezameld. Daarvan wordt kunstmest gemaakt. Bij een speciale toiletwagen liep een proefproject waarbij urine bewerkt werd tot schoon drinkwater en meststoffen. Daar is 23.100 liter urine veranderd in 22.050 liter schoon drinkwater en 183 kilo meststoffen. De begeleidend wetenschappers spreken van een succes."

*

Volgens mij gebruiken ze From Pee to Tea van Semilla Sanitation

Henric van der Krogt
  • #11
  • 25 jul '22
  • 18:55

Dick, daar merk je natuurlijk niks van. Als ik antibiotica zou gebruiken zou ik het mogelijk niet doen, hoewel ik denk dat ze vrij vlot afgebroken worden.
Ik gooi wel af en toe een handje N-meststof op mijn hoop, dat versnelt de afbraak behoorlijk. Dat is dan de enige externe input, naast mijn eigen bijdragen uiteraard.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #10
  • 25 jul '22
  • 17:09

Henric, waar merk je dat aan?

Jij gebruikt natuurlijk geen metformine of amoxicilline zoals hordes Nederlanders, maar zou je als je dat wel deed ook de composthoop voor je moestuin zo bijmesten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.